Suočavanje s četiri vrste straha

Updated

Strah. To je prirodni mehanizam koji nas upozorava na opasne situacije. Ali uglavnom izlazi iz tog okvira i postaje napor za naše psihičko zdravlje. Ponekad je čak kamufliran u obliku ljutnje ili lijenosti.

Svatko se pokušava boriti sa svojim strahovima. Neki kažu da se sa strahom trebamo suočiti, drugi da ga treba ignorirati, a treći da se s njim trebamo sprijateljiti. Strah je multidimenzionalno biće koje zahtijeva višedimenzionalan odgovor. Zato kad pristupamo svojim strahovima, moramo shvatiti da ne postoji jednostavan odgovor i da ne trebamo osjećati sram ako nismo u mogućnosti riješiti svoje strahove na jednostavan način.

četiri vrste straha

Strah upozorenja

To je opravdana bojazan koja se javlja kada smo u stvarnoj opasnosti, odnosno kada moramo izbjeći ozljedu ili štetu. To je realan strah koji nas spriječava da se popnemo na lavlji kavez u zoološkom vrtu. Ujedno je to strah koji nas upozorava na loše odnose i poslove i nikako se ne smije ignorirati jer je on naš vrijedni zaštitnik.

Strah ega

Ovo je vrsta straha čiji je posao zaštiti naš krhki ego pod svaku cijenu. Govori nam da ostanemo mali i da ne tražimo previše kako se ne bi previše osramotili. To je ujedno i strah koji nam govori kako se zaštititi od ljudi koji ne izgledaju poput nas ili koji ne dijele naše sustave vjerovanja. Nažalost, to je vrsta straha koji, čini se, donosi previše političkih odluka ovih dana. Uz ovaj strah ćemo se najlakše poskliznuti jer postoji milijun razloga na koji nam može lagati. Na ovu vrstu staha upozoravaju autori mnoge literature za samopomoć, vrsta straha s kojom se treba sprijateljiti, ispitati ga i dekonstruirati kako nas ne bi previše kontrolirao.

Strah koji nas poziva

Ponekad, ono što osjećamo kao strah, zapravo je poruka našeg tijela da smo na pravom putu, da smo par koraka bliže nečem važnom što će promijeniti naš život. Ova vrsta straha se često opisuje kao ‘drhtanje’ jer je često popračena fizičkim vibracijama u tijelu. S ovom vrstom straha se treba sprijateljiti jer nas vodi prema nečem pravom bio to posao, odnosi ili nešto treće…

Strah nastao iz traume

Trauma ima mogućnost usaditi strah tako duboko u naša tijela da smo jedva u mogućnosti razumjeti ga ili kontrolirati ga, a kamoli se riještiti usavajanjem nekoliko savjeta iz knjige za samopomoć. Trauma nas mijenja tako temeljito da je poznato, da ne samo da mijenja naš DNK nego i DNK naše djece, što znači da smo vjerovatno neke strahove koje je uzrokovala tauma, nasljedili od generacija prije nas.

Ovaki strahovi su često iracionalni i mogu buknuti na najmanji okidač te su često neshvatljivi onima koji ih nisu doživjeli. Za liječenje ove vrste straha nisu dovoljni savjeti iz knjiga za samopomoć, takav pristup se može usporediti kao da ste dali osobi koja boluje od raka aspirin i rekli joj da ode kući i pozitivno razmišlja. Ovakvi strahovi se rješavaju uz pomoć stručne osobe koja će nam pružiti podršku i pomoći razumijeti i nositi se s dugoročnim utjecajem traume.

suočavanje sa strahom

Kako se suočiti sa strahom?

Budite tihi. Osim ako strah zahtijeva trenutnu reakciju. Uzmite malo vremena za sebe, izađite u prirodu ili meditirajte i neka vaš strah zna da ste spremni slušati. Buka ili savjet krive osobe može pojačati strahove, tako da je potrebno pronaći mirno mjesto i biti iskren prema sebi.

Obratite pažnju na svoje tijelo. Gdje osjećate strah u svome tijelu? Što vaše tijelo traži od vas? Što trebate učiniti kako bi pomogli svome tijelu u tom intenzivnom trenutku? Vaše tijelo često ne razumije stvari koje mozak ne može procesuirati, zato trebate obratiti pozornost.

Pitajte strah od čega vas štiti. Iskren upit može vam pomoći da razaznate da li je strah racionalan ili iracionalan, da li je to upozorenje ili poziv. Počnite zapisivati, to uvijek pomaže. Započnite s ‘Osjećam strah zbog…’ ili ‘Taj strah me pokušava zaštititi od …’ Pišite sve dok vam strahovi ispod površine kažu istinu.

Razmislite da li vam je potrebna stučna pomoć oko definiranja vaših strahova. Ako ne možete razumijeti svoj strah ili pronaći uzrok, vaš strah je iracionalan i jednostavno se aktivira potrežaite stručnjaka koji ima iskustva sa strahovima nastalima iz traume. Najbolje je pronaći terapeuta s holističkim pristupom. Isprobajte više pristupa, jogu, reiki, meditaciju, tjelovježbu, knjige za samopomoć i otkrijte što vam najviše odgovora. Nemojte se žuriti, strahovi neće nestati preko noći. Osvjestite se i radite na sebi, to je ono što će vas učiniti jačima.

Izvor: upliftconnect.com