Što trebate uzeti u obzir pri odabiru joga prostirke?

Updated

Praktikantu joge, prostirka ili joga mat, je glavni rekvizit na treningu: služi mu kao oslonac i osigurava mu stabilnost, definira njegov prostor, amortizira kontakt s tvrdom podlogom…

joga mat

Mat treba pažljivo birati kako bi odgovarao svim našim kriterijima. Doduše, prije petnaestak godina asortiman nije bio naročito širok. Uglavnom se se izrađivali od PVC-a, pa se sve svodilo na izbor boje. Danas je situacija znatno drukčija. Mat/prostirka se nabavlja ne samo zbog boje, nego i zbog tipa vježbi, načina života, osobnog sistema vrijednosti, praktičnosti i budžeta. Ipak, prije kupovine, trebalo bi uzeti u obzir i još nekoliko važnih smjernica.

Materijal

Zašto je važan? Od čega je izrađen joga mat diktira njegovu teksturu, prijanjanje, ekološku prihvatljivost, mekoću i izdržljivost. Postoje različite vrste materijala od kojih se izrađuju prostirke:

Debljina prostirke

Zašto je važna? O debljini ovisi koliko udobno ćete se osjećati za vrijeme vježbanja. Ako je podloga previše tanka, u nekim pozama mogli biste se nažuljati, a ukoliko je previše mekana, gubite ravnotežu i teže ‘klizite’ iz asane u asanu. Standardna joga prostirka ima debljinu oko 3,5 mm, a u uobičajene mjere spadaju i dvostuko deblje (7mm), odnosno tanje (1,75mm) podloge, koje su vrlo praktične za putovanja jer se mogu lijepo saviti i spakirati u torbu.

Što trebate uzeti u obzir pri odabiru joga prostirke?

Prijanjanje

Zašto je važna? Prostirka koja dobro prijanja za pod omogućava da se lagano i bez stresa krećete iz jedne u drugu pozu i da se istovremenu zadržavate u njima onoliko koliko je potrebno. Kada je riječ o ‘ljepljivosti‘ za pod, PVC prostirka je najbolja, ali u slučaju da se praktikant oznoji, s gornje strane postaje klizava. I još nešto: ako počne ‘šetati‘ po podu, potrebno joj je temeljito pranje. Ekološke podloge od pamuka i jute loše prijanjaju za podlogu.

Tekstura

Zašto je važna? Fizičke prepreke sprečavaju proklizavanje, što je veoma bitno za osjećaj udobnosti praktikanta. Danas se proizvode prostirke s teksturama koje odgovaraju svačijim potrebama – od glatkih do veoma grubih. Prostirke od jute imaju prirodnu hrapavost, dok su one od PVC-a glađe i mekše.

Ekologija

Zašto je važna? Posvećenom praktikantu joge veoma je važno načelo ahimse – nenasilja. Vježbanje na prostirci koja će desetljećima zagušivati deponij jer se ne može reciklirati (zbog otrova koji se spaljivanjem ispuštaju u atmosferu) jednostavno je neprihvatljivo. Zato je dobro odabrati prostirku od pamuka, jute ili gume, čija tekstura i prijanjanje odgovaraju standardima.

Što trebate uzeti u obzir pri odabiru prostirke?

Održavanje

Zašto je važna? Iako vjerovatno neće biti visoko pozicionirano na listi, higijeni svoje prostirke morat ćete posvetiti malo pažnje, a način čišćenja prije svega ovisi o vrsti materijala.

Izvor: Yoga magazin
Foto: Pixaby.com