Što je to joga kotač i kako se koristi?

Updated

U svijet joge je ušao novi trend i ubrzo je postao najtraženiji proizvod godine. Na društvenim mrežama je pravi hit, a koriste ga mnogi poznati jogiji kao i druge slavne osobe. Riječ je o joga kotaču!

Iako je hit možda ste još uvijek sumnjičavi prema ovom kružnom pomagalu jer ne izgleda baš udobno. U nastavku Allie Van Fossen donosi odgovore na pitanja što je joga kotač, zašto i kako se koristi.

Što je joga kotač?

Joga kotač je kružno pomagalo koje pomaže otvoriti prednji dio tijela, pomaže u naprednim položajima i izdužuje kralježicu.

Zašto se koristi?

Na prvi pogled se može činiti čudno zašto bi netko potrošio stotinjak kuna na drveni kotač koji uglavnom stavljate iza sebe. Evo kako može pomoći:

Kako se koristi?

Možda znate zašto se kotač koristi, ali ne znate kako ga koristiti. U nastavku su opisani načini kako možete koristiti svoj joga kotač.

Masaža kralježnice

Joga kotač je izvrstan alat koji masira kralježnicu i pomaže nam riješiti se poteškoća uzrokovanih duljim sjedenjem i zatvorenim i spuštenim ramenima. Evo kako to činiti.

yoga kotač

Otvaranje prednjeg dijela tijela

Koristite iste upute kao gore opisane, samo promijenite fokus na otvaranje prednjeg dijela tijela.

Pomoć u dubokom otvaranju prsnog koša

Otvaranja prsnog koša se često čine teškima, čak i zastrašujućima. Često ako niste balerina ili gimnastičar, otvaranje prsnog koša se može činiti nepristupačnim i nedostižnim. Ovdje nastupa joga kotač i čini nemoguće mogućim.

Na donjoj fotografiji Allie prikazuje dublju verzije položaja Ustrasane (deve) koji se prakticira u Ashtanga jogi.

backbends joga kotač

Možete koristiti kotač i za dublje varijacije otvaranja prsnog koša kao što je balansiranje na podlakticama. Međutim, budite oprezni i osigurajte se, to su napredni položaji koji se moraju prakticirati uz oprez i iskustvo.

balansiranje s joga kotačem

Pomoć u fleksibilnosti

Uz izduživanje i otvaranje prsnog koša, kotač može služiti i kao alat za fleksibilnost. Dolje je opisan način za izduživanje mišića stražnje lože i dublje varijacije Paschimottanasane.

fleksibilnost joga kotač

Izaziva/ojačava ravnotežu

I konačno, joga kotač može pomoći u različitim izazovnim i osnažujućim položajima balansiranja. Na fotografiji ispod je primjer takvog položaja. Balansiranje na kotaču je izazovno i zabavno, no budite oprezni.

balansiranje na joga kotaču

Gdje nabaviti?

Joga kotače možete nabaviti u Prema Vama studiju.  Postoje tri dostupne verzije joga kotača, a možete ih doći pogledati u Ilici 315/1. kat ili ih naručiti putem web shopa.

Izvor: thejourneyjunkie.com