Sljedećih deset asana uz pomoć kojih ćete kanalizirati svoju unutrašnju životinju

Updated

Nakon što smo prošloga tjedna pisali o asanama koje su dobile naziv po određenim životinjama, danas Vam donosimo nastavak spomenutog teksta. Upoznajte se sa sljedećih deset asana koje su naziv dobile po određenoj životinji i pri dolasku u određenu pozu pokušajte zamisliti kakav je osjećaj biti upravo ta životinja te pokušajte kanalizirati njezinu energiju.

Vrana (Kakasana)

Ova asana je nalik na položaj ptice i zahtijeva dobro održavanje ravnoteže jer su noge u zraku, a tjelesnu težinu podržavaju ruke. Odlična je za jačanje ruku, ali i za zglobove, gornji dio leđa, trbuh i prepone. Ova asana se ponekad naziva i Ždral, a bitna je jer gradi izdržljivost i mentalni fokus.

Vrana asana joga

Skakavac (Salabhasana)

Možda izgleda jednostavno, ali održavati ravnotežu u ovoj asani nazvanoj po skakavcu može biti vrlo izazovno. Benefiti od ovog položaja su mnogi: jača gornji i donji dio leđa, ruke i noge, proteže prsa, ramena i trbušne mišiće i poboljšava držanje.

poza skakavac joga

Konj (Vatayanasana)

Slično kao i kod asana Kravlje lice i Orao, ova poza zahtijeva intenzivan fokus. Za izvođenje je potrebna velika fleksibilnost i snaga u gležnjevima, a odlična je terapija za vrat, kralježnicu, struk, koljena, listove i gležnjeve. S obzirom da po težini spada u srednju razinu, početnici bi ju trebali izbjegavati dok ne steknu određenu fleksibilnost i snagu.

asana konj

Majmun (Hanumanasana)

Ime je dobila po hindu božanstvu Hanumanu, koji je podsjećao na majmuna, a dolazi iz poznate priče u kojoj je Hanuman napravio skok od Indije do Šri Lanke. Ova asana isteže bedra, tetive koljena i prepone te stimulira trbušne organe i poboljšava njihovo funkcioniranje. Redovnom praksom postići ćete da kukovi postanu fleksibilniji.

poza majmun joga

Paun (Mayurasana)

Paun simbolizira besmrtnost i ljubav u hindu kulturi i nacionalna je ptica Indije. Ova asana zahtijeva snažne ruke i koncentraciju na cijelo tijelo kako bi se održalo poravnanje i ravnoteža. Jača zglobove i podlaktice, trbuh, leđa, torzo i noge.

asana paun joga

Lav (Simhasana)

Lav je sjedeća poza koja oponaša facijalne ekspresije lava. Ovaj stav, uz urlik iz dubine grla, navodno pomaže ljudima koji mucaju. Osim toga ublažava napetost u licu i prsima, poboljšava cirkulaciju lica, drži oči zdrave stimuliranjem živaca, pomaže spriječiti upalu grla, astmu i druge respiratorne bolesti te može pomoći u liječenju lošeg daha.

asana lav joga

Škorpion (Vrschikasana)

U slučaju da niste zaključili iz fotografije, moramo vas upozoriti da ova poza nije za početnike. Umjesto balansiranja na rukama ili nogama, Škorpion poza balans je na podlakticama, s nogama u zraku savijenim preko tijela i posjeća na škorpiona s repom u zraku. Jača ramena, leđa i noge, isteže prsni koš, podiže broj otkucaja srca, a zahtijeva dobru ravnotežu, koordinaciju, snagu i upornost.

poza škorpion yogaposeweekly

Žaba (Bhekasana)

Poza Žabe je jako teška pa ćemo mi predstaviti pozu Polužabe koju je puno lakše izvesti, a u kojoj su noge savijene i postavljene na obje strane tijela, baš kao što žaba izgleda kad je spremna za skok. Odličana je za otvaranje kukova, ali i za grlo, prsa, gležnjeve i stopala.

asana žaba joga

Krijesnica (Tittibhasana)

Ova asana također spada pod napredne joga poze jer zahtijeva balansiranje na rukama. Oponaša način na koji krijesnica izgleda kad je u letu. Dobra je za unutarnju stranu bedara, ruke i zapešća.

asana krijesnica joga

Zec (Sasangasana)

Asana Zec je zapravo obrnuta poza Deve tijekom koje se kralježnica isteže polako te pomaže zadržati mobilnost, fleksibilnost i elastičnost kralježnice. Benefiti su raznoliki: poboljšava držanje, uravnotežuje hormone, ublažava mentalni umor, nesanicu i depresiju, poboljšava pamćenje i koncentraciju te pomaže kod bolova u vratu i leđima.

asana zed joga