Savršena nadopuna: Tajlandska masaža i joga

Updated

Ulazimo u joga studio i sve odiše pokretom, cijeli ambijent nas pokreće. Esencijalno pokret je razlog zašto i dolazimo u joga studio.

Pokret koji čini da se osjećamo živo, izbalansirano, odmoreno i relaksirano, pomlađeno, pokret koji stvara prostor u našem tijelu, prostor za djelovanje, razmišljanje i izražavanje. Svjestan pokret daje i puno užitka. Na prvu može se činiti da je to tjelesni, vanjski pokret po koji dolazimo ali sa vremenom taj pokret se internalizira.

joga, tijelo, pokret

Najkvalitetniji, najsigurniji i najugodniji pokret je onaj koji dolazi iznutra i spoj je pokretanja fizičkog tijela, daha i svjesne namjere.

Mojim riječnikom, internalizirani pokret je onaj koji ne služi samo iznojavanju, ovladavanju asane, kroćenju daha i držanju bandhi, već onaj koji pokreće dijelove nas, ljušti slojeve fizičkog tijela, skupa sa slojevima emocionalnog i mentalnog, da bismo se susreli sa esencijalnim sobom.

Jedinstvo.
Tome nas uči joga, a također je to centralna filozofija pri tretmanu tajlandske masaže.
Tajlandska masaža, Thai joga masaža ili kako se još naziva ‘joga za lijene’ je poput Shavasane u kojoj se ipak pokrećete, no umjesto da preuzimate kontrolu prepuštate se rukama, istezanjima terapeuta i pojačanom protoku energije.

tajlandska, masaža, joga

I iako se prepuštate, niste potpuno pasivni, dozvola da pustite kontrolu nad pokretima vlastitog tijela, dozvola da propustite dah, energiju da nađe svoj put kroz vaše tijelo i da primite je unutarnji rad primaoca, nenametljiva odgovornost koja je tokom cijeloga tretmana u rukama primaoca.

Također, i terapeut tajlandske masaže pri tretmanu ima unutarnji rad sa sobom, i vanjski rad sa klijentom. Rad na unutra odnosi se na vlastiti dah, pokretnost, svjesnost o stanju i protoku energije kroz tijelo, a vanjski da osjeti, čuje i prati potrebe i protok energije primaoca.

I kao što učitelj joge zadaje izazove jogiju, isto kao što mu njegova praksa zrcali nelagodu, strah, bol i otpore, tako i primaoc daje terapeutu priliku da se preispita na nove načine, proširi svoju svjesnost i pažnju i otpusti svoje blokade. U samom početku tretmana, mjesto primanja i prepuštanja za primaoca može biti čak i malo nelagodno, za osobu koja se nije na to navikla, dok je okrepljujuće, duboko opuštajuće popustiti kočnice i gas koji držimo u svojoj joga shali, na poslu ili u svakodnevnim odnosima.

pokret, dah

No, tajlandska masaža i joga ne sastaju se samo na polju zajedničkih holističkih ideja, ove dvije prakse povezuje dugogodišnji povijesni odnos. Naime joga je jedan od stupova tajlandske masaže, utjecaja koji je došao na Tajland iz Indije još u Budhino doba, a u današnje doba tajlandska masaža i joga prate jedna drugu na svakoj većoj edukaciji tajlandske masaže. Pri tretmanu tajlandske masaže terapeut koristi asane, pasivne joga pozicije u kojima isteže primaoca i pomiče njegove granice, osluškujući, mekano i odlučno vodeći njegovo tijelo.

Dugogodišnji jogi, predan svojoj svakodnevnoj praksi svjestan je mogućnosti i opasnosti da se desi ozljeda upravo pri pomicanju granica. Niti jedno tijelo nije savršeno simetrično i svatko ima neka ograničenja, ili smo više razgibani pa nam fali snage u određenim dijelovima tijela-uma, ili smo snažni pa je izazov negdje omekšati i prepustiti, možda imamo skoliozu, jednu kraću nogu, ozljedu iz prošlosti itd..

Da bismo napredovali u praksi joge moramo razviti ustrajnost, strpljenje i suosjećanje za sebe, no isto tako i s vremena na vrijeme pogurati svoje granice i dovesti se u zonu nelagode, novoga. Upravo na ‘tom mjestu’ naši disbalansi biti će na testu.
Novo, i nelagodno poput stoja na rukama, Pincha Mayurasane ili zahtjevnoga Twista, s vremenom postaje poznato, a na taj način širi se naša zona ugode. No nekada se desi da nismo svjesni svoje granice u trenutku, možda popusti koncentracija na tijelo i dah, prevlada želja za postignućem, zagrijanost tijela nas zavara pri osvajanju određene asane i desi se ozljeda.

pokret, dah, tijelo

Put napretka je vijugav i podrazumijeva svakodnevno preispitivanje i slušanje jedinstva unutar nas. Ovdje nam tajlandska masaža može dati veliku podršku napretku , dali preventivno, kao odmor ili pomoć pri zacjeljivanju ozljede. Odmah po završetku tretmana tajlandske masaže primjetan je porast razine energije, osvježen um, otvaranje meridijanima i blokiranih područja, protok krvi i limfne cirkulacije, veća mobilnost mišića i zglobova, uravnoteženje živčanog sustava.

Joga, isto kao i tajlandska masaža poznaju bitnost namjere sa kojom pristupamo praksi, i ona se najčešće stvara molitvom ili zazivom koji produbljuje iskustvo pokreta onkraj fizičkog tijela. Tajlandska masaža nije zamjena za joga praksu ali je savršena nadopuna, obje prakse ne teže odredištu već prisutnosti u trenutku koje donosi radost, autentičnost i vitalnost.

U nedjelju, 28. svibnja u studiju OM joge održat će se uvodna radionica iz Tajlandske masaže na kojoj možete saznati zašto se tajlandska masaža naziva ‘pasivnom jogom’ te uočiti sličnosti i razlike jogijske prakse i filozofije i ovog terapijskog pristupa tijelu.
Više o ovoj zanimljivoj i korisnoj radionici saznajte na Tajlandska masaža – uvodna radionica.

Foto: Marin Tomaš