Razlika između suosjećanja i empatije

Updated

U ovom prekrasnom animiranom videu, Dr. Brené Brown objašnjava razliku između suosjećanja i empatije. Empatija je sposobnost da se postavimo u tuđe cipele i razumijemo kako se ta osoba osjeća u toj situaciji. Svojstvo da ste u mogućnosti izraziti taj osjećaj i razumijeti ga je drugi stup empatije. Ono što također spada u empatiju je odgovoriti na tu situaciju suosjećanjem. Suosjećanje je sposobnost da izrazimo neku vrstu sućuti za stanje u kojoj se nalazi ta osoba.

razlika između empatije i suosjećanja

Empatiju je teže osjetiti iz nekoliko razloga. Moramo biti sposobni slušati o situaciji te osobe i njenih postupaka bez osude. Ali i iskreni prema sebi i toj osobi o našim osjećajima kao slušateljima. Takva veza gradi mostove povjerenja i razumijevanja.

Sljedeći put kada vam se netko otvori i priča o svome problemu, pokušajte ga poslušati bez osude. Ta osoba od vas traži pomoć i priznanje je prvi korak. Teško je ponekad razumijeti tuđu situaciju, ali ukoliko to možete bez osude, postat ćete bolja osoba i ojačati vezu između sebe i drugih. Bitno je razumijeti druge i pokušati zajedno s njima pronaći rješenje problema te im pomoći tijekom teškog perioda.

U nastavku pogledajte kako na humorističan i jednostavan način uz animirane likove, Dr. Brené Brown objašnjava razliku između suosjećanja i empatije.

Izvor: themindunleashed.com