Prednosti vježbanja joge tijekom ljeta

Updated

Ljeto je stiglo i sunce je u punom zamahu! Vani je jako vruće i sve što želite je smjestiti se u ugodno rashlađenu sobu uz prozor kroz koji puše lagani povjetarac ili negdje u prirodi u dubokom hladu. Samo želite piti ohlađenu limunadu i ležati. Posljednja stvar koju želite je da vas vježbanje dodatno ugrije i oznoji. Međutim, ne vježbati jogu dok ne stigne hladnije vrijeme nije baš dobra ideja, stoga vam nudimo asane savršene upravo za ljeto.

ljeto, joga

Razlog prakticiranja joge tijekom ljeta nije samo u našoj želji da se previše ne oznojimo i ugrijemo. Postoji mnoštvo prednosti joge tijekom ljetnih dana i sve su povezane s holističkim shvaćanjem zdravlja i blagostanja.

Zašto ćete zavoljeti jogu ljeti:

4 asane koje morate probati ovoga ljeta

Matsyasana (položaj ribe)

matsyasana

Prakticiranje ove asane bi vas trebalo držati ohlađenima poput ribe u vodi. Matsyasana dobro isteže leđa, vrat i mišće između rebara. Također, vas energizira kada se osjećate tromo. Izbjegavajte ovu asanu ukoliko imate problema s vratom i gornjim leđima ili ste skloni glavoboljama i migrenama.

Uttanasana (pretklon iz stajaćeg položaja)

Ova asana vrlo je opuštajuća, pogotovo kada trebate izbaciti vrućinu iz glave. Bedra, mišići stražnje lože, listovi i bokovi će se jako istegnuti, a također će se smanjiti i umor. Ako ne možete dugo stajati dok vam glava visi, napravite prilagođenu verziju s rukama na koljenima držeći leđa ravno i paralelno s podom.

Baddha Konasana (položaj leptira)

joga poze za dobar ten

Ova asana se preporučuje svima, od djece do trudnica. Odlična je ako trebate izbaciti vrućinu iz glave, a također daje energiju i opušta. Izvrsna je za istezanje bedara, prepona i bokova. Ako imate poteškoća s koljenima, moglo bi vam biti neugodno u ovoj asani.

Shavasana (opušteni ležeći položaj)

shavasana

Ovo je ultimativna asana koja hladi. Također, snižava krvni tlak, smanjuje glavobolje i umiruje kompletno tijelo i um. Ako imate bilo kakve bolove u tijelu koristite zarolani ručnik kao potporu.

Vježbajte ove asane tijekom ljeta ili ih uključite u svoju redovitu praksu. Uvijek se preporučuje da svoju praksu joge završite sa Shavasanom, s obzirom da je opuštajuća. Stoga i tijekom ljeta odmotajte svoju prostirku i uživajte u jogi. Uz ove asane zasigurno ćete se osjećati odlično i ohlađeno.

Izvor: omved.com
Foto: Pixabay