Prednosti spavanja na lijevoj strani

Updated

Možda ste već čuli za ovaj savjet, ali niste obraćali previše pažnje. Određeni zdravstveni stručnjaci predlažu spavanje na lijevoj strani jer je bolje za zdravlje.

Prema Ayurvedi, lijeva i desna strana tijela su različite i ponašaju se različito. Zanimljivo je da teorija o spavanju na lijevoj strani dolazi iz drevne i holističke znanosti Ayurvede. Svi smo upoznati s važnošću kvalitete i kvantitete spavanja svakoga dana, ali važan je također i položaj u kojem spavamo.

Prednosti spavanja na lijevoj strani

Donosimo prednosti spavanja na lijevoj strani:

S obzirom da su naši želudac i gušterača smješteni na lijevoj strani, spavanje na toj strani im omogućuje da prirodno i normalno funkcioniraju. Uz pomoć gravitacije hrana lakše prolazi kroz želudac, a enzimi iz gušterače se otpuštaju kada je potrebno. Također, eliminacija postaje lakša, neprobavljena hrana i toksini se prirodno izlučuju kroz tanko i debelo crijevo odakle se eliminiraju ujutro.

Zapravo, stručnjaci Ayurvede predlažu i kratki san od desetak minuta nakon svakog obroka na lijevoj strani kako bi se poboljšala probava i povećala energija. Također, kratki odmor može pomoći kod žgaravice i slabije probave nakon teškog obroka.

Srce je također smješteno na lijevoj strani. Stoga spavanje na lijevoj strani olakšava protok krvi prema srcu uz pomoć gravitacije što će definitivno rasteretiti vaše srce i odmoriti tijelo.

Stručnjaci savjetuju trudnicama spavanje na lijevoj strani jer im pomaže u rasterećenju pritiska na leđima i povećavanju protoka krvi prema maternici i fetusu. Također, potpomaže lakši protok nutrijenata do posteljice što je važno za zdravlje djeteta. Smanjuje i pritisak na kralježnicu što će vam omogućiti da se osjećate ugodnije i spavate bolje.  Za kvalitenije spavanje, savinite koljena i stavite jastuk između nogu dok spavate na lijevoj strani.

Spavanje na lijevoj strani može zaustaviti hrkanje. Vjerovali ili ne, uvijek možete probati. Spavanje na lijevoj strani drži jezik i grlo u neutralnoj poziciji čineći dišne putove slobodnima tako da možete pravilno disati. Spavanje na leđima otežava problem jer gura mišiće u stražnji dio grla te tako otežava disanje.

Iako su opisani razlozi za spavanje na lijevoj strani snažni, možda će vam u početku biti teže promijeniti položaj spavanja. No, budite strpljivi u promjeni ove navike jer je kvalitetno spavanje ključno za vaše zdravlje. Važno je odabrati i kvaliteni madrac, najbolje mekši da ne stvara pritisak na vaša ramena i bokove. Također,  odaberite madrac koji omogućuje prirodan položaj vaše kralježnice kako se ne biste budili u bolovima svako jutro.

Izvor: food.ndtv.com

Foto: news.mynahcare.com