Kako početi prakticirati jogu svaki dan?

Updated

Ključ uspješnog prakticiranja joge svaki dan je disciplina. Svakodnevno kratko prakticiranje joge može biti korisnije nego iscrpan sat joge jednom tjedno.

Kako početi prakticirati jogu svaki dan?

Mjesec dana nakon redovite prakse joge ćete primijetiti kako ste postali snažniji, smireniji, fleksibilniji i usredotočeniji i obožavat ćete to! Evo kako možete izgraditi tu naviku:

Odlučite se za rutinu

Započnite tako da se odlučite koju ćete joga rutinu početi prakticirati. Ako se već neko vrijeme bavite jogom onda možete raditi ono što već znate da odgovara vašem tijelu. Ako ste početnik ovo su vam dvije besplatne opcije: pretražite videa na Youtube-u (‘Yoga with Adriene’ je mnogima favorit) ili možete skinuti neke aplikacije na mobitelu i izabrati što najbolje odgovara vašim potrebama. Pronađite najbolju aplikaciju za sebe u tekstu: Joga aplikacije uz koje možete vježbati gdje god poželite.

Pronađite mjesto i vrijeme

Evo jedna priča iz knjige o organizaciji vremena: autor je mislio kako bi bilo lijepo da sve svoje obroke jede vani na terasi, ali prolazili su dani i još je uvijek svaki svoj ručak jeo u kuhinji. Jednog dana je odlučio premjestiti svoj stol vani na terasu i otad svaki svoj obrok jede tamo.

Ovako vam pronalaženje novog mjesta za vašu naviku može pomoći da je se držite.

Ako se ne možete natjerati raditi jogu svaki dan nego umjesto toga gledate tv, pomaknite svoju udobnu stolicu podalje od tv-a i stavite tamo prostirku za jogu. Idući put kad upalite tv ćete morati sjesti na prostirku i to će vas vjerojatno odmah natjerati da počnete vježbati.

Dakle, ako si ostavite tako prostirku i stavite si neku udobnu odjeću u blizini veće su šanse da ćete početi prakticirati jogu.

Pronaći vremena za to je također veoma bitno. Pokušajte vježbati jogu u isto vrijeme svaki dan ili si jednostavno stvorite naviku da to radite odmah nakon što se probudite ili prije nego što odete leći.

Stvorite naviku

Osjećaj mira koji vam joga donosi će vas natjerati da se iznova vraćate na svoju prostirku. Joga stvara ovisnost. Najteže je početi, ali kad počnete nećete moći prestati.

Najjednostavniji trik koji može pomoći je da si isprintate kalendar i svaki dan kada ste radili jogu obilježite sa križićem.

Još jedna stvar koja može pomoći je da imate uzor. Sjetite se nekih slavnih osoba ili osoba kojima se divite koji prakticiraju jogu svaki dan. Njihovi primjeri vam neće dopustiti da odustanete.

I još jedna stvar, nemojte sami sebi predbacivati ako preskočite jedan dan. Ako preskočite jedno vježbanje ne znači da ste podbacili u ovom cijelom eksperimentu svakodnevnog prakticiranja joge.

Ako vam postane dosadno nakon nekog vremena pokušajte malo obogatiti svoje joga iskustvo. Čak i ako sami prakticirate jogu posjetite povremeno neki joga studio kako bi upili tu atmosferu i isprobali neki novi joga stil.

I ubrzo će se vaš život u potpunosti promijeniti zbog jedne odlične navike. Sretno!

Izvor: yoga.com
Foto: pinterest.com
Pripremila: Eda Zenić