Kako poboljšati svoj život u samo mjesec dana

Updated

Blogerica Svetlana Pokrevskaya obećaje svima onima koji su spremni držati se njena plana da se za mjesec dana neće moći prepoznati!

Nedavno sam primila pismo jednog od svojih čitatelja koji je rekao kako želi promijeniti svoj život ugledajući se na moj životni stil.  Ostala sam šokirana – imam li ja doista specifičan ‘životni stil’? Pa, čini se da imam!

I tako je Svetlana sastavila svoj plan sa tri glavna zadatka koje morate primijeniti u svom svakodnevnom životu mjesec dana. Idealno bi bilo da to nastavite raditi i nakon tog perioda, ali to ovisi o vama.

Prvi tjedan: čišćenje uma i tijela

 1.  Rano ustajanje, oko 6:00. Tada ćete pronaći malo vremena i mira za sebe koje ne možete u ostatku dana. Vidjet ćete da je to period mira i tišine kada ćete moći razrješiti brojne stvari, a nitko vas neće ometati jer će vjerojatno svi spavati. To je i odlično vrijeme za tjelovježbu što će vas pripremiti za cijeli dan. Osjećaj lijenosti i nevoljskosti prilikom ustajanja nije znak da ste umorni, već po mojem mišljenju, to samo pokazuje da niste spremni živjeti svoj život. Ima li smisla ustati se kada nas ionako čeka dosadno, depresivno vrijeme, prometna gužva, posao… ali što ako biste umjesto toga osvjestili da je pred vama još jedan divan dan prepun raznih mogućnosti? Priznajte si – da se ovako osjećate rano ustajanje ne bi bio toliki problem. To je samo jednostavna logika. Ako stvarno živite ispunjen život, jedva ćete čekati jutro da ustanete.
 2. Bolja prehrana. Nadolazeće promjene zahtjevat će od vas puno energije. Vjerojatno većina vas sada troši veliku količinu energije kako bi vaše tijelo moglo funkcionirati uslijed konzumiranja alkohola, cigareta i teške, masne hrane. Svatko od nas ima takve sitne grijehe koje si jednostavno moramo priznati, a potom i savladati. Možete odabrati bilo koji način prehrane koji vam odgovara. Vegetarijanka sam i vjerujem da je bolja nekuhana, neobrađena hrana, ali znam da postoji jedna stvar koja se odnosi na sve nas, a to su alkohol, pomfrit, sokovi, brza hrana – nijedna od ovih stvari ne uklapa se u koncept zdrave prehrane. Zato biste trebali smanjiti unos svih ovih stvari, a također i smanjiti porcije hrane koju pojedete, i ne prejedati se prije spavanja. Isto tako, poslušajte svoje tijelo ili uzmite savjet nutricionista. Najvažnija je stvar ne opteretiti tijelo toksinima. Jedite laganu, zdravu i ukusnu hranu i vidjet ćete koliko ćete biti sretniji i koliko ćete imati energije za svakodnevne aktivnosti.
 3. Sport. Volim sport i za mene je on obavezan. Uvijek govorim kako je održavanje i rad na tijelu i zdravlju ključan za duhovno zdravlje. Kako biste unijeli život u umorno tijelo morate pokrenuti svoje tijelo i to sa bilo kojom aktivnošću koja vam odgovara! Ja osobno volim jogu, trčanje i ples. Pokušajte se svakoga dana što više kretati na bilo koji način – bilo to plesanje pred ogledalom dok se spremate za posao, ili korištenje stuba umjesto dizala, ili smislite plan i program za vježbanje u teretani.

Drugi tjedan: sređivanje privatnog života

 1. Očistite svoj osobni prostor. Sve bacite! Vrijeme je da sredite svaki kutak, svaki stolac i policu u vašoj kući (gomilanje stvari u podrum se ne računa!). Razmislite: svaka stvar u vašem domu – čak i ona najmanja – ne samo da zauzima određeni prostor, već oduzima i vašu energiju! Vrijedi li to zaista čuvati? Toliko sam se naviknula na ovu metodu da sam skoro većinu stvari bacila. Zadržite samo one stvari koje su korisne ili koje zapravo i koristite, koje vas usrećuju ili koje njegujete.  Još jedna stvar – ako još uvijek čuvate medvjedića kojega ste dobili za Valentinovo 1998. godine,  ali ste raskinuli sa tom osobom prije puno godina, onda bacite i to jer takve stvari više ne donose neka sretnija sjećanja. Rješite se toga bez oklijevanja. Jednom kada to napravite osjećat ćete se puno bolje, a pogotovo ako obrišete i prašinu i očistite podove.
 2. Ispunjavajte obaveze i obećanja. Koliko godina je prošlo otkako ste rekli da ćete naučiti strani jezik? Ili kada ste obećali odvesti se na nekom mjesto i posjetiti prijatelje? A koliko ste novogodišnjih odluka sa stare liste prebacili na novu? Morate se podsjetiti svih obećanja koje ste dali samima sebi i drugima i odlučiti kako ćete se nositi s njima. Imate 2 opcije: (1) ispuniti ih, ili, (2) stalno ih odgađati. Napravite ono što morate napraviti kako biste se rješili osjećaja obaveze i razočarenja u samoga sebe.
 3. Očistite svoj privatni život. Raskinite sve veze za koje mislite da nisu dobre za vas ili vas rastužuju i deprimiraju. Prestanite razgovarati s negativnim osobama, arogantnima ili onima s kojima nemate ništa zajedničko. Naučite se jednostavno otići i reći ne. Dopustite samima sebi da budete malo bezobrazni, neugodni i pomalo ludi ako je to ono što će vas osloboditi negativnih osjećaja. Jedina iznimka u ovome svemu moraju biti vaši roditelji. Po mom mišljenju, najbitnije je da uvijek budete u dobrim odnosima iako je to ponekad teško.

Kako poboljšati svoj život u samo mjesec dana

Treći tjedan: planovi, ciljevi, snovi

 1. Zapišite i ispunite svoje planove. Čini se kao da smo ispunili sve zadatke koje smo trebali prošloga tjedna. Kako se osjećate zbog toga? Jeste li sretni i entuzijastični? Ako je odgovor ne, onda vjerojatno morate težiti ostvarenju novih ciljeva. Prisjetite se što volite raditi ili ste prije voljeli? Nemojte zaboraviti da ne morate samo raditi i ispunjavati financijske obaveze, već morate isplanirati i slobodno vrijeme i opustiti se, provesti vrijeme s prijateljima i ljudima koje volite, i (a ovo je nešto što svi često zaboravljamo) – pronaći vrijeme za sebe. Osmislite takav plan da nećete moći dočekati da ga napokon ispunite. Dodajte i rokove i korake kako doći to ostvarenja toga cilja. Zamislite da je vaša životna priča tema knjige, ali knjige koju ćete samo vi čitati.
 2. Zapišite svoje najveće i najnevjerojatnije snove. Ovo je jedna od mojih najdražih stvari! Redovito radim ovu vježbu i svaki puta imam sve apsurdnije ideje. Morate napraviti popis svih onih snova za koje želite da se ostvare, ali toliko su nevjerojatni da znate da se nikada neće dogoditi. To može uključiti i to da postanete vladar svijeta ili se popnete na planinu u 89. godini života. Ignorirajte taj mali glasić u vašoj glavi i zamislite da je svijet na vašem dlanu, jedino što morate napraviti kako bi nešto ostvarili je zapucketati prstima. Imate svo vrijeme svijeta, sav novac, veze, talent kako bi ostvarili što želite. Što ćete napraviti? Još nešto, moja želja koju sam zapisala u veljači 2014. se ostvarila u potpunosti. Sada mi je smiješno to koliko sam mislila da se neke stvari nikada neće ostvariti.
 3. Planirajte nešto novo za svaki dan. Svake večeri zapišite plan za idući dan. Nema veze je li kratak ili samo ugrubo napisan plan – može to biti bilo što, bitno je samo da nešto zapišete. Također je bitno da to radite navečer. Nemojte zaboraviti sagledati i plan za svoj život i zapitati se idete li u smjeru njegova ostvarenja. Ili, idete li uopće nekamo?

Četvrti tjedan: proširite svoje vidike

 1. Živite drugačije. Čak i najmanje stvari mogu imati utjecaj. Svratite u kafić u kojemu nikada niste bili, ili u neki skupi dućan. Isprobajte novi sport – općenito isprobajte ono što nikada niste. I svakoga dana, kada ste zauzeti stvarima i zadacima koje uvijek radite, zapitajte se što biste mogli učiniti a da promijenite tu rutinu. Neka vam isprobavanje novih stvari postane navika.
 2. Izađite iz svoje ugodne zone. Naravno, ako ste već učinili sve one stvari sa popisa već ste se maknuli daleko iz te zone, ali morate otići korak dalje i suočiti se sa svojim najvećim strahovima. Ovdje predlažem nešto radikalnije: bojite se visina? Isprobajte padobranstvo. Bojite se svoga šefa? Odite do njega i izložite mu svoje ideje.  Ako se užasavate upoznavanja novih ljudi idite na zabavu gdje nikoga ne poznajete. U takvim situacijama puno toga naučimo i razvijamo se.
 3. Uzmite predah. Mislili ste da će ovo biti samo naporan rad? ‘Uzmite predah‘ znači ugasiti internet, izaći iz kuće i provesti vrijeme sami sa sobom. Razmislite o svom životu, svojim postupcima i osjećajima. Jeste li uveli neke promjene? Zapitajte se kako napredujete i što još možete učiniti.

Stvari koje vas sada očekuju proširit će vaša očekivanja. Ispunjavajući ih svakoga dana i radeći na njima cijeli život osjetit ćete harmoniju i ravnotežu; vidjet ćete svijetlo na kraju tunela. Da, znam kako to sada zvuči, ali to je istina, vjerujte mi.

Izvor: brightside.me
Foto: pixabay.com