Parinama joga osigurava svjesnije i sigurnije bivanje u asani

Updated

Uže, ciglice, stolice, strunjača, drveni mostići pomagala su koja se sve više koriste u jogi no ovoga puta nije riječ o bilo kakvom stilu već o Parinama jogi koju je u Italiji razvio Bruno Baleotti. Ovaj stil joge često se uspoređuje sa Iyengar jogom gdje se pažnja usmjerava na pravilne položaje tijela prilikom izvođenja određenih asana te se kao i kod Pariname koriste pomagala.

parinama, joga,

‘Parinama joga je nešto brža u pristupu i odmah te suočava s vlastitom granicom, od koje u svakom trenutku biraš hoćeš li ići korak naprijed ili ćeš samo nadgledati što se zbiva, ali to je opet samo osobni doživljaj’, ispričala nam je Maša Hrvatin učiteljica Pariname i dinamičnih stilova joge.

Parinama joga u prijevodu znači transformacija ili promjena, a njezini pozitivni učinci vrlo su se brzo proširili što je dovelo do grupe spontanih sljedbenika ovakve vrste joge čiji sustav nije statičan već se i dalje razvija i nadograđuje. U početku je naglasak bio prvenstveno na otvaranju i radu na fleksibilnosti, a danas je podjednako zastupljen i rad na snazi kao i rad u parovima.

parinama, joga, tijelo

‘Rad u parovima unosi jedan aspekt koji nadilazi onaj fizički i vodi polaznike ka osvještavanju odnosa prema drugim ljudima, spremnost na pomoć, strah od povređivanja, prepuštanje, napor ili lakoću s kojom stupamo u kontakt s drugim osobama’, kaže Maša.

parinama, joga, iyengar

Sat Pariname je prilagođen polaznicima koji su prisutni na satu i savršena je za potpune početnike jer se radi polako, u manjim grupama i detaljno. ‘Većinom se na početku radi kratko istezanje i zagrijavanje. Nekoliko pozdrava suncu i onda se nastavlja sa stajaćim položajima, te položajima gdje se koriste pomagala, rad u parovima, i završava se pasivnim inverzijama, te shavasanom’, ispričala je Maša koja Parinama jogu podučava posljednjih 7-8 godina.

parinama joga, asane, tijelo

Redovitim vježbanjem Pariname može se u jako kratkom vremenskom razdoblju povećati fleksibilnost u ramenima, kukovima, te u kralježnici i na taj način mogu se riješiti bolovi, pogotovo oni vezani uz statičan, sjedeći način življenja. Dobrobiti se prepoznaju već nakon prvog sata. Stvaranje prostora među kralješcima koji se postiže uz prvo pasivno izduživanje, i prepuštanje gravitaciji zna biti prava poslastica za početnike, ali na Parinamu često uskoče i vježbači dinamičnih tipova joge poput Ashtange, da bi produbili neke položaje ili otvorili neki dio tijela koji osjećaju zatvorenijim, objasnila je Maša.

Parinama se preporučuje i kod nekih vrsta ozljeda, odlična je radi pasivnih izduživanja kralježnice kod nekih povreda kao pomak diska, ali u tom se slučaju osim prethodnog savjetovanja s liječnikom svakako preporučuje individualni sat. Parinama daje mogućnost jednog laganog i istovremeno jako dubokog iskustva već u prvim koracima te se vrlo jednostavno može prilagoditi polazniku. Ukoliko se odlučite za sat Parinama joge, slobodno se obratite Maši putem web stranice www.parinamayoga.info.

Foto: Parinamayoga.info