Pametni matovi

Updated

Napretkom tehnologije sve je više high-tech proizvoda kojima je namjena zamjeniti prisutnost ljudi. Kao i u drugim aspektima života, tehnologija se uvukla u i jogu. Izumitelji ovih pametnih matova tvrde da će ovi proizvodi zamjeniti joga učitelje.

Puno ljudi si ne može priuštiti redovite odlaske u joga studio‘, kaže učiteljca joge Amy Lombardo, koja je glavna savjetnica za SmartMat, prijenosni mat koji je kalibriran posebno za svakog korisnika i daje u stvarnom vremenu povratne informacije kako bi se ispravile ravnoteža i poravnanje.

SmartMat

Prvi puta kada stanete na ovaj pametni mat, on će kroz niz pokreta kalibrirati vaš oblik tijela, težinu, visinu i osobna ograničenja. SmartMat je jako sličan običnom matu, što znači da se može srolati i da je potpuno prenosiv. Može se koristiti i tijekom Hot joge, prati i funkcionira na svim površinama. Povezan je s vašim pametnim telefonom i ima Bluetooth senzor tlaka koji prati pritisak vježbača na podlogu, a u stvarnom vremenu nudi upute za ispravno izvođenje vježbi preko SmartMat odgovarajuće aplikaciju za iOS i Android. I žensko je.

pametni matovi

Iako nikada neće moći biti zamjena za ljudsku intuiciju i instrukcije, ono što SmartMat nudi može se smatrati dopunom‘, kaže SmartMat CEO Neyma Jahan,uz napomenu da ‘čovjek nikada neće moći čitati mikro točke balansa i ravnoteže potrebne da bi se postigla savršena poza koja se postiže na specifičnim mjerenjima tijelu praktikanta‘.

Glow Mat

Glow, interaktivni joga mat koristi LED svjetla kako bi pomogao jogijima naučiti jogu ili poboljšati njihovu izvedbu. Karakteristika ovog pametnog mata je da on svijetli kad treba prilagoditi poravnanje i javlja kako to učiniti bez verbalnih signala učitelja joge. LED svjetla smještena su u sloju silikona između pjenastih slojeva mat i ona će se upaliti i pokazati jogiju gdje staviti svoje ruke i noge. Tu je i senzor tlaka koji prati raspodjelu težine.

joga mat

Glow mat su osmislili studenti MIT-a kao studenski projekt 2009. godine. Mat se povezuje s računalom preko USB-a, tako da jogiji mogu unijeti svoje proporcije. Možete odlučiti da li želite odraditi određene asane ili vježbati u slijedu i sve pratiti na ekranu. Kada je poza pravilno izvedena, svijetla su zelena, a kada nešto radite pogrešno, svijetla su crvena. Podaci se mogu spremiti tako da možete pratiti svoj napredak.

TERA mat

Za razliku od Glowa, TERA nije dizajnirana posebno za jogu, ali joga je jedna od njenih predloženih namjena, uz pilates, zumbu, Tae Bo, i jednostavno istezanje. TERA je tepih, napravljena je od eko-friendly vune koja je protuklizna, sadrži ugrađena LED svjetla, kao i senzore za tlak koji analiziraju performanse sa specijalno dizajniranom TERA aplikacijom.

smart mat

TERU je osmislila ekipa iz LUNAR-a, a dovoljno je velika za cijeli raspon pokreta, a kada ju ne koristite može poslužiti kao običan tepih. Ova intelegentna površina prepoznaje vaše kretnje i vodi vas tijekom joge ili pilatesa. Umjesto da gledate u ekran i pratite, možete dodirnuti mat, a on će vas voditi i poticati kroz asane. Pomoću aplikacije analizirate svoju izvedbu i pratite napredak.