Najčešće joga tetovaže i njihovo značenje

Updated

Danas su tetovaže jako popularne i teško je naći nekoga tko nema barem jednu, osobito u joga zajednici. Potječu iz drevnih civilizacija i uvijek su predstavljale, a i danas predstavljaju ne samo lijepi prikaz, nego snažan simbol za onoga tko ju nosi na svojoj koži. Svatko ima svoje razloge za tetoviranje, bilo da je to znak odanosti, osobni podsjetnik svojih uvjerenja čak i podsjetnik da nam sam pogled na tetovažu koju nosimo daje snagu, duhovnost ili sreću.

Hamsa

Hamsa je simbol u obliku ruke, koji obično u sredini ima oko, no postoje različite varijacija, ovisno o željama pojednica ili o kulturološkim utjecajima. Hamsa predstavlja hrabrost i odvažnost, a vjeruje se da će odbiti zlo i negativnost te pružiti zaštitu onome tko ju na koži ima tetoviranu. Oko u sredini predstavlja božansko koje bdije nad nama i donosi sreću. Tradicionalno vjerovanje drevnih plemena vjeruje da će tetovaža hamse pozicionirana na prstu, nosicu donijeti još više sreće i veću zaštitu od negativne energije.

e6f71a1d22860747e8724c957c364c68

best-hebrew-pretty-hand-tattoos-Men

Čakre

Čakre predstavljaju kružne centre energije u ljudskom tijelu. Fokusiranjem na njih i biti u skladu sa svakom od njih, vjeruje se da ćemo pronaći ravnotežu i iscjeljenje u sebi. Čakre se najčešće tetoviraju na kičmenom stupu i svaka od njih povezana je sa različitim fizičkim dijelom tijela.

3840e3485ff4df27f276cbe16bddfd71

8050f1be1e6aa19062e82829b90f3475

Lotus

Lotos je bijeli cvijet koji cvjeta u mračnim ribnjacima, a u svakoj kulturi ima svoje značenje. U budizmu predstavlja pročišćavanje i vjernost, u hinduizmu ljepotu i nevezivanje, a drevni Egipćani povezuju ga s preporodom i suncem. Najopćenitije bi ga mogli objasniti kao simbol čistoće i prosvijetljenja. Tetovaža lotosa najpodložnija je različitim varijacijama i bojama, od klasičnih ženstvenih, stiliziranih pa čak i geometrijskih oblika.

lotus-flower-tattoo02

Cute-Lotus-Flower-Tattoo-on-Lower-Back-16

Simbol OM

Joga je nezamisliva bez zvuka OM, s njim počinje i završava svaki sat joge i predstavlja ono najsnažnije – zvuk života, stvaranja i božanskog gibanja svemira.  Mnogi zato odabiru ovaj simbol za tetovažu. Najčešće je tetoviran u manjim dimenzijama što i odgovara njegovim jednostavnim izvođenjem, ali snažnom učinku.

tumblr_o043vbNxLl1uto4s4o1_1280

Mjesec

Život čitavog našeg planeta je pod utjecajem Mjeseca. On se stalno mijenja i podsjeća nas na konzistentnost našeg života te beskonačni proces recikliranja i regeneracije. Mjesec simbolizira ponovno rođenje, žensku moć i plodnost te karmički ciklus.

Victor-McKenney

Alex-Bawm

Mandala

Mandala, koja se često koristi kao objekt fokusa u meditaciji, prekrasan je geometrijski uzorak koji predstavlja kozmički sklad metafizičkog svemira čiji se putevi sreću u središtu. Mnogi složeni dijelovi i detalji čine svojim spojem mandalu cijelom čime ona postaje simbol jedinstva, savršenstva i cjelovitosti. Mandala također predstavlja lotus u punom cvatu sa laticama širom otvorenih prema svijetu. Tetovaže mandala su nerijetko komplicirane, ali zato i najjedinstvenije baš poput svakog čovjeka.

Mandala-shoulder-blade

half-sleeve-mandala-tattoo-1024x1024

Ganesha

Poznat i kao Vignašvara ili Vignaharta, Ganesha sa svojim ljudskim tijelom i glavom slona je vjerojatno najprepoznatljivije božanstvo u vedskoj kulturi. Najjednostavnije rečeno on je Bog rušitelj prepreka i mnogi ga štuju kako bi im otklonio svjetovne prepreke prema duhovnom razvoju i donio materijalno blagostanje. Iza simbola odnosno njegovog lika kriju se mnoga značenja.

Shri ganesh ji tattoo designs

sergio_sanchez_02