Kruh od bundeve za prvi dan jeseni

Updated

Premda je dostupna od kolovoza, bundevu najviše koristimo u jesen jer tada sadrži najviše koncetracije hranjivih tvari.  Ova ukusna i dragocjena namirnica iznimno je zdrava te predstavlja bogat  sadržaj beta-karotena, narančastog pigmenta koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A i služi kao antioksidans. U sočnom mesu bundeve još se nalaze kalcij, željezo, folati i vitamin C.

recept, bundeva, vitamini

Ova namirnica može se pripremati na mnogo načina, od juha do deserta, od slanih delicija do slatkih kolača, a odličan izvor bjelančevina, minerala i vitamina su sjemenke ili koštice.

S prvim danom jeseni, odabrali smo pravi jesenski recept preuzet iz kuharice Maja Kefeček: Kruh i peciva.

Kruh s bundevom i palentom

Brašna pomiješajte s kvascem i soli te dodajte pire i ulje. Pričekajte 20 minuta da se upije tekućina. Tada počnite mijesiti i po potrebi dodajte još vode. Tijesto treba biti mekano, ali ne previše, kako biste ga mogli oblikovati u kuglu.

Dodajte sjemenke bundeve. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u kalup da se diže oko 1-1,5 sat. Tijesto premažite sojinim mlijekom, pospite bundevinom sjemenkama pa zarežite nožem i pecite oko 40-50 minuta na 200°C.

Izvadite i ostavite da se ohladi na rešetki.

Napomena: Pire od bundeve možete pripremiti i od kuhane i od pečene bundeve, a možete koristiti i pire od batata kao zamjenu.

Foto: Maja Danica Pečanić