Kožne bolesti u Ayurvedi – Ekcemi i psorijaza

Updated

Ekcem je forma dermatitisa, upala epiderme. Epiderma je vanjski sloj, vodootporni omotač cijelog tijela. Karakterizira ga opetovano ponavljanje upala sličnih osipu, praćenih crvenilom, suhoćom, naticanjem, svrbežom, ljuskanjem, pucanjem, ponekad uz krvarenje i iscjedak oštećenog dijela kožne površine. Privremeno se mogu vidjeti diskoloracije (promjene u boji) kože, ali ožiljci rijetko ostaju. Najčešće se nalazi na volarnoj (unutarnjoj) strani zgloba.

Kožne bolesti u Ayurvedi – Ekcemi i psorijaza

S ayurvedskog aspekta, poremećaji poput ekcema nastaju radi nekoliko mogućih faktora, ali svakako se dešavaju u Rasa dhatuu (prvom tkivu), koži, limfi i radi poremećaja metabolizma jetre.

Faktori koji su doveli do pojave ekcema su mogući: kriva vrsta prehrane, puno biljaka noćnog sjemena, puno pržene hrane, mikro-upale crijeva, toksini = AMA, neuredan život. Stres nije uzrok, ali može pogoršati simptome.

Pitta dosha je izašla iz primanog sjedište i ‘gura’ ostale doshe. Poremećaj je na razini poremećenih dosha, tkiva (krv, kože) i Agnija (probavne vatre). Sve zajedno dovodi do stvaranje Ame – toksina, koji ulaze u kožu.

Sve tri doshe mogu uzrokovati ekcem i ovisno o tome, možemo vidjeti manifestacije:

Vate: suha, ljuskava koža, nervoza, uz neuredan osjećaj gladi i metabolizam koji je vrlo promijenjiv

Pitte: jaču upalu i crvenilo, osjećaj pečenja i iritabilnost

Kaphe: rane budu sluzave i znaju biti ispunjene tekućinom, uz letargiju i nedostatak apetita

Tretman: ahara, vihara, aushadhi (hrana, lifestyle i ayurvedski preparati)

Tretmani kože u Ayurvedi su dugotrajni jer je dosha koja se podigla iz primarnog sjedišta već ušla u tkiva i postoji minimalni terapeutski efekt u roku od 4-6mjeseci, kada klijent vidi ozbiljnije pomake.

Za početak je bitno zaustaviti pogoršanje simptoma i staviti pod kontrolu postojeće stanje. Kada se tijelo očisti od toksina, tada i koža prestaje izbacivati reakcije i počinje tijek oporavka.

ayurveda pomoć kod kožnih problema

Psorijaza je kronična, nezarazna, autoimuna bolest kože i zglobova. Manifestira se kao crvena, ljuskasta tvorevina na koži, obična s vanjske strane zglobova. To su lokalizirana područja upale i ekscesivne produkcije kože, koji se nazivaju plakovi i poprimaju izgled srebrnih ljuskica. Najčešći su na laktovima i koljenima, ali mogu se pojavljivati na tjemenu i genitalijama.

Uzrok i treman su vrlo slični.

Od presudne je važnosti odrediti uzrok poremećaja i pratiti tijek bolesti, dijagnosticirati snagu Agnija, razinu toksina i stabilizirati metabolizam, prije nego se uopće kreće s tretmanom.

Svaka psorijaza i/ili ekcem imaju zajedničkih nota, međutim, svaki pojedinac je drugačiji i treba ga tretirati obzirom na zatečeno stanje.

Kožne bolesti, poput ekcema i psorijaze se tretiraju i nekim eksternim tvarima, poput krema ili ulja, ali one nastaju iznutra, radi nepovoljnog rada metabolizma i faktora koji kontinuirano provociraju novu pojavu simptoma. Važno je zaustaviti procese koji vode upalama i ljuštenju kože iznutra pa će tako i pojedine kreme i tretmani kože pomagati.

Koža se, prije svega, tretira iznutra.

Stoga, obratite se svom ayurvedskom konzultantu i rješavajte kožne probleme sa strpljenjem i upornošću.

Izvor: sanusvita.com
Foto: availclinical.com