Kako zaštititi zapešća u joga praksi?

Updated

Vaša praksa vjerovatno uključuje asane Adho Mukha Svanasanu (Psa prema dolje) i Chaturangu Dandasanu pa ozljede ručnog zgloba mogu biti česte ili stalne. Kada istražujemo anatomiju zapešća, lako je uočiti njegovu ranjivu strukturu i zašto ona pati od nepravilnog prijenosa težine i ponavljajućih pokreta.

zapešća joga

Anatomija zapešća

Vaša zapešća imaju puno pokretnih dijelova. Počinju gdje se dvije kosti podlaktice, radijus i ulna, povezuju s tri od osam karpalnih kosti na svakoj ruci. Ostatak karpalnih kosti povezuju se jedni s drugima i prstima. Niz ligamenata povezuje mnoge kosti jedne s drugima, dok mišići i tetive leže iznad i ispod kostiju kako bi pomicali zglob i prste.

Česte ozljede zapešća

Uz svu kompleksnost anatomije zapešća, krivog poravnanja u kostima, mišićima i ligamentima tijekom poza u kojima zapešća drže težinu tijela, neminovno je da ćete osjećati bolove ili zadobiti neku od ozljeda.

Dvije česte ozljede:

Kronična upala zgloba je česta kod jogija sa opuštenim ili hipermobilnim ligamentima što može uzrokovati bol, upalu i na kraju artritis.

zapešća u joga praksi

Kako zaštiti zapešća?

Iznenađujuće, tajna u zaštiti zapešća krije se u jačanju jezgre tijela. Medicinski dokazi pokazuju da snažna jezgra može povećati snagu mišića u ramenima (rotatorna manšeta ramena). Ovi mišići stabiliziraju ramena i na taj način se smanjuje opterećenje koje se prenosi u zapešća. S druge strane, slaba jezgra tijela ili neuspjeh da uključimo jezgru u pozama poput Chaturange Dandasane može dovesti do smanjenja stabilnosti u ramenima i torzu. Ako je jezgra slaba, težina tijela će se prebaciti u zapešća, posebno u vrijeme prijelaza između poza. U sveprisutnom slijedu Pas prema dolje i Pas prema gore zapešća nose veliku težinu. Tijekom vremena i bez odgovarajuće podrške, to može dovesti do gore opisanih ozljeda. Kada je napor dobro raspoređen kroz jezgru i ramena, opterećenje u zglobovima je svedeno na minimum.

Izvor: yogajournal.com