KAKO SE RIJEŠITI STRESA

Updated

Život je ponekad jednostavno stresan. Možda imate kratak rok za obaviti posao, vi ili netko u vašoj obitelji ima zdravstvenih problema – ili se možda oboje događa u isto vrijeme. Bez obzira na okolnosti, vjerojatno se pitate kako ublažiti (riješiti se) stres-a kako biste mogli voditi mirniji i zdraviji život.

Iako nije uvijek moguće kontrolirati sve što se događa nama ili oko nas, moguće je promijeniti način na koji se odnosimo prema tim stvarima koje se događaju. Ublažavanje načina na koji percipiramo stres i odnos prema njemu na prihvatljiviji način prvi je trik kako se nositi sa stresom.

U nastavku smo naveli tehnike smanjivanja stresa, ali prvo shvatimo što se događa s tijelom i umom kada smo pod stresom.

Sretna žena.
Riješite se stresa.

Što stres čini tijelu

Kada naiđete na nešto što smatrate prijetećim – bilo da je to nadolazeći automobil ili ton glasa vašeg šefa – oči i uši šalju signale u amigdalu, područje mozga koje je uključeno u emocionalnu obradu. Kada amigdala zaključi da postoji opasnost, šalje signale hipotalamusu koji tada signalizira živčanom sustavu da reagira.

Kada se pokrene takav odgovor, hormoni stresa preplave tijelo, uzrokujući da srce kuca brže od normalnog, a puls i krvni tlak rastu. Istovremeno, počinjete disati brže i tijelo šalje dodatni kisik u mozak, povećavajući budnost.

Kako smanjiti stres pomoću meditacije svjesnosti

Sada kada razumijemo koliko je važno upravljati odgovorom našeg tijela na stres, koje su tehnike koje možemo koristiti za smanjenje stresa? Jedan od korisnih pristupa za smanjenje stresa je prakticiranje svjesnosti.

Mindfulness je sposobnost da budete potpuno prisutni i angažirani u trenutku. Pažnja nam omogućuje da se odmaknemo od neugodnih misli i emocija koji nastaju zbog izazovnih situacija. Omogućuje nam da smirimo um, stupimo u kontakt sa svojim tijelom i dobijemo perspektivu svijeta oko nas.

Ljudi koji uključuju meditaciju svjesnosti u svoje živote češće iskazuju veći osjećaj pozitivnosti, strpljenja, prihvaćanja i suosjećanja, kao i nižu razinu stresa, tuge i frustracije.

Kako se osloboditi stresa istezanjem i tjelovježbom

Žena vježba u kući

Ne samo da tjelovježba smanjuje hormone stresa u tijelu, također potiče proizvodnju endorfina koji podižu raspoloženje. Hodanje i trčanje, ili bilo koja vrsta vježbe u kojoj koristite velike mišićne skupine na način koji se ponavlja, pomoći će vam da smanjite stres. Čak i kratka 10-minutna šetnja može opustiti um i očistiti glavu od silnih misli. Isprobajte jednu od vođenih šetnji kako biste olakšali svoj um i oslobodili se stresa.

Istezanje, s druge strane, može ublažiti napetost mišića stvorenu prenošenjem stresa. To vam, pak, može pomoći da bolje spavate. Istezanje uz redovitu tjelovježbu recept je za manje stresan, mirniji život.

Kako vam glazba može pomoći da se nosite sa stresom

Kad ste pod stresom, možete osjećati da su svi protiv vas i da se ne možete lako povezati s drugima. Istraživanja pokazuju da glazba olakšava osjećaj pripadnosti, pozitivne osjećaje topline prema drugima, empatiju, povjerenje i društvene vještine.

Glazba također može promijeniti raspoloženje i otkucaje srca. Nježna melodija može usporiti ubrzani rad srca. Sljedeću put kada osjetite da ćete burno reagirati, pokušajte se smiriti i ublažiti stres uz svoje omiljene melodije.

Jednostavan razgovor može vam pomoći da se oslobodite stresa

Razgovor o izvoru stresa može vam pomoći da se osjećate jako dobro. Istraživanja pokazuju da je razgovor s kolegama o problemu dobar za mentalno zdravlje i pomaže u procesuiranju osjećaja. Također pomaže da se povežete sa suradnicima i nosite se sa stresom.

S prijateljima izvan posla također možete razgovarati kako biste smanjili stres. Pokušajte nazvati prijatelja i razgovarati s njim o onome što vam je na umu i što vas obuzima. Vjerojatno ćete se osjećati kao da vam je teret skinut s leđa.

Treći raspoloživi resurs je razgovor s terapeutom. Kada s terapeutom obradite stresore u svom životu, to vam može pomoći da riješite sve što uzrokuje napetost u vašem umu i tijelu. Terapeut vam može pomoći da radite vođene vježbe disanja.