Kako preuzeti kontrolu nad svojim mislima?

Updated

Svake minute, svake sekunde svakome od nas lete tisuće misli kroz glavu. Mogu biti pozitivne, mogu biti negativne. Mogu biti željene, mogu biti neželjene. Mogu nas učiniti sretnima, mogu nas učiniti nesretnima. No svi znamo, da sva naša razmišljanja mogu  i stvaraju našu realnost.

Možemo biti svjesni ili nesvjesni tih misli koje doživljavamo na dnevnoj bazi, no često smo preokupirani obvezama koje imamo iz dana u dan i zbog toga nemamo vremena razmišljati o tome što se zapravo događa u duši našeg uma.

Razmišljanja nam nameću mediji, bombardirani smo televizijom, internetom, reklamama. Naš obrazovni sustav uči nas što da mislimo te potpuno zanemaruje potrebu učiti ljude kako da misle.

Foto: evolutionezine.net

Nakon što odlučite promijeniti razmišljanja u određenim situacijama možete vidjeti kako se određene okolnosti mijenjaju. Nije lako promijeniti način razmišljanja, ali kada to učinite vodi vas u još svjetlije mjesto, pozitivnije, stječete ovlast koja će služiti vama i ljudima oko vas. S vremena na vrijeme dogodi se situacija, događaj ili okolnost koja nam se neće svidjeti i nad kojima nemamo kontrolu. To može biti otkaz na poslu, bolest, prekid veze ili slično. Za to vrijeme osjećaj nemoći nekontrole nad onime što nam se događa vodi do očaja i frustracije. Međutim, ako odlučimo postati svjesniji, možemo vidjeti da imamo izbor o tome kako razmišljati u bilo kojoj situaciji.

U popularnim knjigama samopomoći savjetuju nam da ako počnemo razmišljati pozitivnije postajemo više pozitivni. No ponekad je to lakše reći nego učiniti. Ako se nalazite u periodu života kada ste se suočili sa više negativnih misli nego onih pozitivnih, vjerojatno vam  nije lako slijediti ove savjete. Ako ne učimo kako promijeniti, odnosno kontrolirati naše misli, te misli nas mogu odvesti u smjeru koji možda ne želimo. Naše misli mogu stvoriti bolest ili zdravlje, uništiti naše odnose ili im pomoći da rastu, utjecati na našu financijsku dobrobit, činiti da se osjećamo duhovno povezani ili isključeni, mogu imati pozitivan ili negativan utjecaj na sreću i mir našeg uma.

 Vježba za kontrolu misli: