5 koraka kako prestati pušiti

Updated

Jeste li spremni prestati pušiti? Ako je tako, čestitamo! Prestanak pušenja jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Ne samo da smanjuje rizik od raka, bolesti srca i pluća, već također može poboljšati vašu ukupnu kvalitetu života. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da prestanete pušiti i zauvijek ostanete bez dima.

  1. Napraviti plan. Prestati pušiti nije lako, stoga je važno imati plan koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu. To može uključivati određivanje datuma prestanka pušenja, odabir metode koja će vam pomoći da prestanete (kao što je nikotinska nadomjesna terapija ili lijekovi) i pronalaženje podrške od prijatelja i obitelji.
  2. Shvatite svoje okidače. Pušenje je često odgovor na određene okidače, kao što su stres, dosada ili alkohol. Identificirajte svoje okidače i planirajte strategije za njihovo izbjegavanje ili suočavanje s njima. Na primjer, ako obično pušite nakon obroka, pokušajte umjesto toga oprati zube ili žvakati žvakaću gumu.
  3. Dobiti podršku. Prestanak pušenja može biti težak, stoga je važno imati uspostavljen sustav podrške. Razmislite o pridruživanju grupi za podršku ili razgovoru sa savjetnikom ili terapeutom. Također se možete obratiti prijateljima i obitelji za podršku i ohrabrenje.
  4. Budite strpljivi sa sobom. Prestanak pušenja je proces i normalno je da na tom putu bude problema. Nemojte biti prestrogi prema sebi ako popušite cigaretu ili dvije. Samo se sjetite zašto odustajete i nastavite pokušavati.
  5. Nagradite sebe. Prestanak pušenja veliko je postignuće, pa usput proslavite svoje uspjehe. To može uključivati počastiti se nečim posebnim, poput nove odjeće ili masaže.

Zapamtite, prestanak pušenja je putovanje i važno je ići korak po korak. Uz plan, podršku i strpljenje, možete uspješno prestati pušiti i uživati u brojnim blagodatima života bez dima.