Kako jogom popraviti vid?

Updated

Iako oči nisu prva stvar na koju pomislimo kada odlazimo na jogu, i one također trebaju vježbu i razgibavanje. Kao i svaki drugi mišić, tako i oči s godinama počinju slabjeti. Velika većina ljudi ima problema s vidom, a većina problema poput crvenila, magljenja, naprezanja mišića ili suznih očiju bila bi uklonjena kada bi se posvetili laganim vježbama koje toniraju očni mišić i pomažu mu održati elastičnost. Joga praksa je idealna za to i savršeno će se uklopiti s ostatkom prakse, a vama pomoći  da stvorite naviku i osvijestite važnost brige oko očiju.

Kako jogom popraviti vid?

U nastavku doznajte koje 4 vježbe su najučinkovitije!

  1.  Prekrivanje očiju dlanovima

Ova jednostavna vježba opušta vaše oči što smanjuje napetost i naprezanje mišića. Također otklanja umor i crvenilo i poboljšava cirkulaciju.

Izvođenje: udobno se smjestite i protrljate dlan o dlan dok ne osjetite toplinu. Nježno ih položite na oči, pazeći da ih potpuno prekrijete kako svjetlost ne bi prodirala. Duboko udahnite i osjetite toplinu, a postupak možete ponoviti nekoliko puta.

  1. Tratak

Tratak je praksa koncentriranog gledanja u određeni objekt određeno vrijeme, što jača očne mišiće i pomaže kod problema s kratkovidnošću, a popravlja i koncentraciju i intuiciju.

Izvođenje: udobno se smjestite u lagano zatamnjenoj prostoriji. Postavite svijeću ispred sebe u visini očiju i zagledajte se u njen plamen što više možete bez da trepnete. Nakon toga, zatvorite oči i vizualizirajte plamen. Ukoliko ne vidite plamen, ne zabrinjavajte se već nekoliko puta ponovite praksu i samo poradite na koncentraciji. Opustite um i misli.

  1. Kapalabhati pranajama

Kapalabhati je moćna tehnika koja povećava cirkulaciju cijeloga tijela. Poboljšanje cirkulacije smanjuje napetosti očnog mišića, što popravlja vid.

Izvođenje: Udobno se smjestite, a ako želite dodatnu potporu naslonite se uza zid. Zatvorite oči i ruke položite na trbuh, i koncentrirajte se na područje abdomena kako biste potaknuli svjesno disanje. Brzo udahnite i snažno izdahnite. Nastavite ovako disati 20-ak sekundi i postepeno kroz praksu povećavajte cikluse, dok ne dođete do 100.

Više o ovoj pranajami pročitajte na: Kapalabhati pranayama – moćna vježba za bistrinu i mirnoću uma.

       4. Kruženje očima

Ova jednostavna vježba poboljšava vid i čini naše oči zdravijima.

Vježbajte ovo svaki dan za maksimlani učinak.

Izvođenje: stisnite desnu šaku, a palac podignite u visini očiju. Usmjerite pogled prema njemu i polako ga pomičite gore-dolje i lijevo-desno i cijelo vrijeme pratite pogledom.

Izvođenje: polako kružite očima u smjeru kazaljke na satu i ponovite nekoliko puta, a onda isti broj ponavljanja napravite i u obrnutom smjeru.

Ove vježbe možete izvoditi bilo gdje – kod kuće, za stolom, ili na satu joge. Nikada nije kasno da posvetite više brige svojim očima!

Izvor: yogiapproved.com