Joga položaji za lijepe i oblikovane grudi

Updated

Joga je učinkovita za cijelo tijelo, uključujući i oblikovanje grudi i otvaranje prsnog koša. U nastavku donosimo najefikasnije vježbe za oblikovanje grudi i povećanje volumena pluća uz koje ćete se također osjećati snažno i zdravo.

Virabhadrasana II

Virabhadrasana ili položaj ratnika omogućava da se osjećate snažno, izdužuje prsni koš i čini ga fleksibilnim i aktivnim. Stanite u široki raskorak, stopala neka budu međusobno paralelna. Okrenitelijevo stopalo pod kut od 90 stupnjeva, a desno držite ravno. Izdahnite i savinite lijevo koljeno.

Desna noga bi trebala ostati ravna. Podignite ruke i smjestite ih u liniju s ramenima. Okrenite glavu na lijevo i pogled usmjerite prema dlanu. Ponovite 10 udaha i izdaha, a zatim ponovite sve na desnoj strani.

Virabhadrasana, prsni koš

Trikonasana

Trikonasana ili položaj trokuta opušta i osnažuje prsni koš, izdužuje kralježnicu i poboljšava cirkulaciju. Stanite u široki raskorak, lijevo stopalo okrenite pod kut od 90 stupnjeva, a desno pod kut od 15 stupnjeva.

Dodirnite lijevi gležanj s lijevom rukom (s vremenom moći ćete staviti lijevi dlan na pod) i izdužite desnu ruku prema gore tako da ruke tvore ravnu liniju. Držite također ravno koljena i kralježnicu. Usmjerite pogled prema gore, potom ponovite na drugoj strani.

trikonasana

Bhujangasana

Bhujangasana ili položaj kobre povećava kapacitet pluća, izdužuje prsne mišiće, osnažuje abdominalne mišiće i poboljšava držanje.
Legnite na trbuh i duboko udahnite. Polagano podignite torzo, a donji dio tijela istovremeno držite na podu. Balansirajte na nogama i rukama.

Podignite glavu i pogledajte prema gore. Polagano izdahnite i smjestite se u početnu poziciju. Sa svakim ponavljanjem pokušajte produžiti vrijeme provedeno u položaju.

Bhujangasana Cobra

 

Dhanurasana

Dhanurasana ili položaj pramca se savjetuje ljudima koji imaju bolove u leđima. Ova vježba izdužuje cijelu kralježnicu i predivno oblikuje grudi.

Legnite na trbuh, izdahnite, savinite koljena i podignite ih iza, prema glavi. Pokušajte rukama obuhvatiti gležnjeve. Zatim, polagano ponovno izdahnite te potegnite ruke i noge prema gore koliko god možete. Bokovi i grudi bi se trebali podići s poda i trebali biste balansirati na trbuhu. Pokušajte ostati u položaju 10 udaha i izdaha.

dhanurasana

Salamba Sirsasana

Salamba Sirsasana ili podržani stoj na glavi pomaže ligamentima i mišićima prsnog koša i kralježnice. Poboljšava disanje i cirkulaciju. Ako imate strah od mogućih padova, uvijek možete stoj na glavi raditi uz zid.

Kleknite i podlaktice stavite na pod. Isprepletite prste tako da formiraju zdjelu, potom stavite glavu na prostirku tako da se stražnji dio glave smjesti u “zdjelu”. Savinite koljena, izdahnite i podignite stopala s poda.
Ispružite noge i zadržite se u položaju 10-tak udaha i izdaha.

sirsasana, joga

Ustrasana

Ustrasana ili položaj deve je efikasan protiv bolova u leđima, povećava kapacitet pluća i osnažuje prsne mišiće.
Stanite na koljena razdvojena u širini kukova.

Polagano nagnite tijelo prema natrag, otvorite prsni koš i ruke stavite na pete. Potom savinite leđa i istegnite rebra. Glava bi trebala ići prema podu.

Ostanite u ovom položaju 10 udaha i izdaha, potom se lagano vratite u početnu poziciju tako da se podižete snagom nogu jer na taj način smanjujete pritisak u donjem dijelu leđa.

ustrasana, deva

Izvor: brightside.me
Foto: Pinterest/Udahni/Pixabay