Joga je najbolji antidepresiv za starije osobe

Updated

Brojna istraživanja pokazuju prednosti prakticiranja joge, neovisno od spola i uzrasta, ali se jedno istraživanje iz 2015. godine fokusiralo na one starije od 60 godina i efekte koje je joga imala za njih – u odnosu na druge popularne metode opuštanja u pokušaju da se smanji stres i nivo depresije.

Joga je najbolji antidepresiv za starije osobe

Oko 40 posto starijih ima probleme sa anksioznošću, a od 15 do 20 posto osjeća znakove depresije. Nova studija objavljena u časopisu Starenje i mentalno zdravlje (Effects of relaxation interventions on depression and anxiety among older adults: a systematic review, Aging & Mental Health) obradila je podatke iz 15 studija, od kojih je 12 imalo nasumična kontrolna istraživanja, i to iz perioda u proteklih 20 godina, a u kojima su ispitivani različiti načini relaksacije.

Ispitivana je efikasnost šest tehnika: joga, slušanje glazbe, istezanje i vježbe različitih grupa mišića, terapija masažom i treninzi upravljanja stresom.

Kao najefikasnija od ovih šest tehnika pokazala se joga, zatim glazba pa vježbanje, a ujedno, prve dvije po efikasnosti, joga i muzika, pokazale su se i kao najefikasnije za borbu protiv anksioznosti.

Pored toga, joga je imala i moć da najduže zadrži pozitivne efekte. Ovi efekti su kod istezanja, vježbe disanja i meditacije trajali oko šest meseci kasnije.

Joga može pomoći da se smanje efekti starenja, unaprijedi fizička funkionalnost i problemi sa pokretljivošću, smanji stopa smrtnosti, probudi nada, smanje rizici od anksioznosti i depresije‘ – kažu autori.

Izvor: penzin.rs/jogaportal.com
Foto: yoganonymous.com