Joga kao pomoć djeci s posebnim potrebama

Updated

Djeca s posebnim potrebama se svakodnevno susreću s mnogim psiho-motornim, socijalno-emotivnim i kognitivnim izazovima. Djeca možda primaju posebnu pomoć i njegu od skupine liječnika i terapeuta. Njihov dan je često vrlo ispunjen, troši se mnogo energije između škole, odlaska kod liječnika i terapija. Stoga im je vrlo potrebno vrijeme koje će provesti daleko od škole, liječnika i terapeuta, kao i prijeko potreban odmor. Sat joge može biti i olakšanje, ali i veliki terapeutski alat.

Iako su tradicionalne terapije potrebne za posebna stanja, joga obuhvaća dijete kao cjelinu. Štoviše, prednosti joge idu mnoge dalje od održavanje fizičke forme. Naravno, fizičke prednosti joge je potrebno spomenuti. Joga razvija svjesnost o tijelu, povećava cjelokupnu fleksibilnost, koordinaciju i snagu, izdužuje i ojačava muskulaturu kralježnice, poboljšava držanje.

Sat joge za djecu s posebnim potrebama može uključivati prilagodbu asana, uz pomoć jogijskih pomagala ili uz pomoć učitelja joge koji može osobno voditi dijete kroz asane ako ono nema dovoljno koordinacije, balansa i snage da samo prolazi kroz njih.

Joga kao pomoć djeci s posebnim potrebama

Vježbe disanja su vitalne u jogi za djecu s posebnim potrebama, a prednosti su mnogostruke. Tehhnike disanja i asane prilagođene svakoj dobi djeteta ne samo da poboljšavaju funkcije disanja, nego i doprinose razvoju fokusa i koncentracije. Upotreba zvuka, pjesama i mantri služe da reguliraju dah i vježbaju mišiće koji su uključeni u govor i artikulaciju. Također, disanje i zvuk mogu se prilagoditi djetetu, bilo da se ono osjeća anksiozno, uzbuđeno, ravnodušno ili umorno.

Logopedinja Nicole Archambault tvrdi da njezini pacijenti koji prakticiraju jogu brže napreduju. Vaše držanje je vaša podrška za disanje. Joga poboljšava držanje i povećava kapacitet pluća dajući vam više zraka da možete govoriti.  Također, otkriva kako njezini pacijenti koji prakticiraju umirujuće tehnike disanja dobivaju osjećaj mirnoće i emocionalne sigurnosti. Djeca su sposobnija nositi se s emocijama koje bi inače mogle ometati sposobnost njihova uma da funkcionira na optimalnoj razini.

Mnoga djeca s posebnim potrebama imaju poteškoće u oslanjanju na druge. Terapije se često odvijaju jedan na jedan, zbog čega djeca gube priliku da se povezuju i socijaliziraju sa svojim vršnjacima. Grupni sat joga pruža djeci priliku da budu u interakciju, da komuniciraju i da se povezuju. Djeca na satu joge dijele, igraju se i rade zajedno. Također, uče kako slušati, pratiti upute, upravljati stresom i ljutnjom te mirno riješavati konflikte.

Mary Hallway, suvlasnica The Children Theraphy centra, kaže Interakcija s vršanjacima je važna, a grupni sat joge može poboljšati socijalne vještine. Djeca s posebnim potrebama mogu sudjelovati u satu kao i njihovi vršnjaci. Cindi Cnop, majka 11-godišnjeg Enza koji ima disfunkciju senzorne integracije, je nakon prve godine života upoznala Enza s vođenom vizualnom meditacijom, te kaže: Zajednički rad u partnerskim pozama djeci omogućuje da razviju odnos bez ismijavanja. Joga također omogućava da djeca budu jedni drugima podrška, bilo da mogu izvesti asanu ili ne.“

Privatni satovi joge se preporučuju djeci koja svoje potrebe ne mogu zadovoljiti na grupnim satovima. Personalizirana praksa se može prilagoditi trenutnom djetetovom stanju: snaga, fleksibilnost, koordinacija, zdravstveno stanje, njihova volja za učenjem, suradnjom i pažnja.

Kada tražite prikladnog učitelja joge za svoje dijete, obavezno provjerite njegove kompeticije. Važno je da učitelj ima iskustva u podučavanju joge za djecu, kao i znanja za prakticiranje joge za djecu s posebnim potrebama. Također je važno da odnos učitelj-učenik bude prikladan, ako vaše dijete treba pomoć tijekom sata joge, pitajte učitelja može li ju pružiti. Svakako upoznajte učitelja joge s djetetovom dijagnozom.

Izvor: yogitimes.com
Foto: kidzoccupationaltherapy.com