Dodaci za jogu koje volimo

Updated

Uz mnogobrojne pozitivne činjenice koje idu uz jogu, tu je i njezina praktičnost jer i sami znate, ako vježbate jogu, da većinu asana možete izvoditi gotovo bilo gdje (u studiju, u dnevnoj sobi, na plaži, u parku) bez puno opreme i pripreme. Svi mi jogiji potajno težimo tome da uspijemo izvesti i najzahtjevnije asane, ali joga je zapravo unutarnja praksa u kojoj je važna povezanost uma, tijela i prvenstveno daha.

Summer_2013_Collection

Samo zato što za praksu ne trebate puno opreme ne znači da vaši satovi ne mogu biti puno slađi s par dodatnih sitnica. Kao što nije isto popiti samo cijeđenu naranču ili napraviti smoothie s ananasom, kivijem, zobenim pahuljicama, bananom i malo špinata, isto tako pravi joga accessories može odvesti vašu praksu na potpuno novu razinu.

Prostirka

Imati kvalitetnu prostirku na kojoj se ne skliže itekako je bitno. Dobro je imati prostirku od prirodne gume, gdje vam neće kliziti ruke u Psu prema dolje baš zato što se na prirodnim materijalima ne znojimo toliko, a takvi materijali imaju i antimikrobna svojstva što odbija gljivice i bakterije. Naravno, bitna stvar je nakon prakse očistiti prostirku jer trebamo misliti i na osobu koja će vježbati nakon nas.

New-font-b-Yoga-b-font-Stretch-font-b-Strap-b-font-D-Ring-Waist-Leg

Pomočni remen

Jedan od možda najkorisnijih dodataka je pomoćni remen koji se danas proizvodi po uzoru na izvorni dizajn kojeg je osmislio učitelj joge B.K.S. Iyengar. Pomaže nam kod pravilnijeg ulaska u određenu asanu, a često ga koristimo želimo li produbiti položaj. Ovaj višenamjenski rekvizit, ako ga pravilno koristimo, postepeno dovodi do napredka i produbljivanja osobne prakse. Remeni su najčešće od 100 postotnog pamuka, a cijene se kreću od 100 do 140 kuna.

Blokovi

Još jedno vrlo bitno joga pomagalo su dfinitivno blokovi koji pomažu ukoliko ne možete  izvesti asanu pravilno (Trikonasana)  ili vam nedostaje baš tih 2 milimetara da izvedete skok u Chaturangu. Osim što nam pomažu da lakše uđemo u pojedini položaj, vrlo su dobri i kod otvaranja prsnog koša ukoliko ga stavimo iznad lumbalnog dijela kralježnice. Blokovi su od najčešće od pluta i cijene im se kreću od 100 do 130 kuna.

YogaBlock4_Amazon

Aromaterapeutski jastučić za oči

Duboka Shavasana je nagrada nakon izazovnih asana i puno je ugodnija sa jastučićem preko očiju. Napunjena organskom heljdom i umirujućom lavandom, djeluju vrlo umirujuće, a pomaže i onima koji imaju nemirne oči u trenutku kad bi one zapravo trebale biti potpuno mirne i opuštene.

Dodatna majica

U današnje vrijeme većina studija za jogu ima dekice kojom se možete zagrnuti dok se opuštate u Shavasani, no ukoliko vježbate u studiju gdje nema dekica svakako ponesite ugodnu, pamučnu majicu kojom se možete zagrnuti u izrazito ugodnom i opuštajućem ležećem položaju.

Balansirajuća ulja za doše

Kao i joga, ayurveda je drevna indijska tradicija koja nosi mješavine esencijalnih ulja baziranih na ayurvedskoj filozofiji doša. Ova ulja mirišu nevjerojatno i dobro ih je utapkati na pulsirajuća mjesta na zglobovima. Kada se vaše tijelo zagrijava miris jasmina, limuna i peperminta jednostavno inspirira i umiruje.

Ručnik

Ručnik je obavezan dodatak, posebno za hot jogu i nema mekšeg i više apsorbirajućeg materijala od mikrofibre. Ako imate osjetljivu kožu ili ste skloni alergijama, dobro je ponijeti ručnik na kojem možete spustiti lice u ležećim asanama.

Foto: idohotyoga.com