Horoskopski znakovi i joga

Updated

Ne vole svi znakovi iste vježbe! Ljudi rođeni u različitim znakovima različito podnose teret vježbanja: neki su snažni, neki se brzo umaraju, neki su savitljivi… Saznajte koje vam vježbe joge najviše odgovaraju da biste postigli najbolje rezultate za tijelo i um.

Ovan

Jake strane: energija, izdržljivost, inovacija.
Slabe strane: beživotne vlasi, sklonost debljanju, kruti zglobovi i problemi moždanog pritiska.
Dodatni ‘obrok’ kisika vraća snagu i vitalnost svakom centimetru tijela i kose.

Spuštenom glavom, ispruženi na tlu, ispružite ruke uz tijelo. Udahnite podižući noge, bedra i kičmu, održavajući tijelo u pravom uglu prema tlu. Šakama pridržavajte struk da bi zadržali ravnotežu. Ostanite 15 sekundi u tom položaju izdišući. Vratite se u ležeći položaj. Ponovite vježbu tri puta dnevno, svakog drugog dana.

Djelovanje: Stari jogini su ovu asanu smatrali osnovom svih drugih. Ona djeluje blagotvorno na sve organe u čovjekovom tijelu. Bez teškoća mogu je izvoditi i mlađe i starije osobe. Ima poseban utjecaj na funkcioniranje endokrinih žljezda, potiče rad krvotoka, povoljno utječe na vid i sluh, sprečava opadanje kose. Ova asana, također, utječe na svježinu boje, vitalnost kože lica i otklanja bore. Osobe sa slabim srcem i znatnim poremećajem krvnog pritiska, kao i sa prekomjernom tjelesnom težinom, ne smiju izvoditi ovu tjelesnu vježbu. Ova vježba ima značajno djelovanje na pravilno funkcioniranje tiroidne i paratiroidne žljezde.

Bik

Jake strane: zdravo srce, dobra muskulatura i snaga.

Slabe strane: prenaglašena mišićavost, krutost pokreta, problemi organa za disanje.

Za rođene u ovom znaku povoljna je vježba koja razgibava leđa, kičmu i pruža skladnost. Ispružite se na tlo, s rukama uz tjelo. Podignite noge dok ne dodirnete tlo iznad glave. Ostanite tako 15 sekundi. Udahnite i vratite se u prvobitan položaj. Ponovite ovu vježbu 3 puta dnevno svakog drugog dana.Djelovanje: Kontrakcijom abdominalnih organa stimulirat ćemo njihov rad i tako otkloniti neke moguće probleme. Istezanjem kičme ublažit ćemo ili otkloniti bolove u križima i lumbago. Preporučuje se i izvođenje prve vježbe (vježbe Ovna).

Blizanci

Jake strane: maštovitost, živahnost, spretnost ruku.

Slabe strane: opuštena ramena, slabi mišići, uvelost bedara.

Mišići ruku, nogu i sam kičmeni stup traži vježbanje. Sjednite na tlo ispruženih nogu i stavite šake pored bedara. Podignite bedra s tla i ostanite tako 10 sekundi dišući normalno. Ispustite zrak i vratite se u prvobitni položaj.

Djelovanje: Ovom vježbom jačaju se butni, leđni, trbušni mišići, ramena i ruke. Treba paziti da tijelo bude čvrsto istegnuto u jednoj liniji.

Rak

Jake strane: dosta dobra silueta , živ izraz.

Slabe strane: bokovi i grudi istureni i često mekani, slab promet vode, promjenjive emocije.

Trbuhu, nogama i leđima potrebno je vježbanje, ali ne radi jačanja mišića. Lezite sa šakama na potiljku i sa ukrštenim prstima. Udišući, podignite noge, glavu i leđa istovremeno. U tom položaju ostanite sjedeći na vrhu stražnjeg dijela (zadnjice). Ostanite tako 8 sekundi izdišući. Ponovo se ispružite. Ponavljajte redovno vježbu 3 puta svakog dana.

Djelovanje: Kako je Rak sklon slaboj muskulaturi i gipkosti, ova asana utječe povoljno na jačanje kostura i gipkost mišića. Također, ima povoljno djelovanje na grudi, prsa i trbuh.

Lav

Jake strane: Dobro razvijeni mišići, prodoran pogled.

Slabe strane: Krutost kičmenog stupa, velika bedra, nepravilan rad srca.

Ovdje je neophodno primijeniti vježbu koja vraća gipkost kičme i oblikuje bedra, leđa i butine. Ova asana pomaže da se tijelo opusti i omogućava dobro držanje. Stojeći s rastavljenim nogama raširite ruke, a onda izdišući dodirnite lijevo stopalo desnom rukom. Udišući, vratite se u prvobitni položaj. Ponovite vježbu s lijevom rukom dodirujući desno stopalo. Ovo treba raditi svakodnevno najmanje 3 puta sa svake strane.

Djelovanje: Ovom asanom korigira se manji deformiteti nogu. Također se otklanjaju ili ublažavaju bolovi u leđima. Radeći s ovom vježbom istežemo mišiće vrata i bokova.

Djevica

Jake strane: svjež opći izgled, mišići nogu dobro zategnuti.

Slabe strane: abdomen, trbuh, pankreas, slezena, naelektriziranost kose.

Sljedeća asana treba osigurati oslobađanje otrova i vratiti vlagu koži. Udišući, podignite ruke. Izdišući, izbacite lijevo stopalo unazad sve dok se koljeno ne osloni na tlo. Ostanite 15 sekundi u tom položaju. Vratite se u prvobitan položaj i ponovite vježbu, promijenivši nogu. Ova jogi vježba će djelovati ako budete vježbali po 3 puta na svakoj strani, svakog drugog dana.

Djelovanje: Ova vježba će pomoći boljoj cirkulaciji krvi u abdominalnom predjelu kao i boljoj prokrvljenosti kože. Izbacivanjem otrova vaš svjež izgled će se održati. Također, ova asana utječe na pravilniju probavu.

horoskopski znaci i joga

Vaga

Jake strane: proporcionalni razmjeri, elegantni pokreti, lijepa koža.

Slabe strane: loša koža, suha kosa, ugroženi bubrezi.

Radi uravnoteženosti organizma, a s druge strane i zbog veće gipkosti kičme, najpogodniji je položaj ‘luka‘. Lezite na trbuh savijajući koljena i izdišući. Udahnite, hvatajući se za članke i podižući glavu, leđa i koljena. Ostanite tako nekoliko sekundi. Ponovite vježbu 3 puta uzastopce svakog drugog dana, dišući u pravilnom ritmu.

Djelovanje: Ova će vježba povoljno uticati na elastičnost i grudni koš. Također, ublažava ili sprečava okoštavanje kičme, bolove u leđima i korigira spuštena ramena.

Škorpion

Jake strane: sposobnost regeneracije, magnetizam, sjajna kosa.

Slabe strane: celulit, bore, psihičke smetnje koje loše utječu na ljepotu.

Najpoznatiji i najklasičniji joga položaj – cvijet lotosa, savršen je za ovaj znak. Sjednite na tlo, oslonite se lijevim stopalom na desnu butinu i desnim stopalom na lijevu butinu. Udahnite i sastavite šake iznad glave. Zatvorenih očiju dišite duboko najmanje 15 sekundi. Pri napuštanju ovog položaja protrljajte noge. Ponavljajte vježbu svakodnevno.

Djelovanje: Ovaj položaj je relaksirajući, pa prema tome povoljno j i na duh i na tijelo. Povećava seksualnu potenciju i utječe na opću gipkost, kao i na neprobuđenu vitalnu energiju. Utječe povoljno na cirkulaciju krvi, doprinosi elastičnosti zglobova koljena i ublažuje reumatične bolove.

Strijelac

Jake strane: naklonjenost sportu, dobar stas, simetrija tijela.Slabe strane: valjkaste noge, mlitava bedra i hrapava koža.

Ležeći na lijevom boku s glavom oslonjenom na lijevu šaku podignite desnu nogu i rukom se uhvatite za stopalo. Dišite duboko od 15 do 20 sekundi u ovom položaju, a zatim ponovite vježbu ležeći sad na desnom boku. Radite to svakog drugog dana.

Djelovanje: Ovom asanom bit će savladana krajnja krutost nogu i garantira lakoću i gipkost. Utječe na pravilnu zategnutost mišića butine i bedara.

Jarac

Jake strane: čelično zdravlje i jaka tjelesna snaga.Slabe strane: nesrazmjerno tijelo, problemi kostiju, koljena i mišića, slabi zubi.

Neophodno je dati više mekoće linijama tijela. Asana polumjeseca ima isti učinak kao i masaža usmjerena na davanje veće pokretljivosti najugroženijim dijelovima. Sjednite na desnu nogu savijenu u koljenu, a suprotnom rukom zauzmite položaj u obliku polumjeseca. Dišući polako nagnite se u desnom pravcu također savijajući glavu. Nakon 30 sekundi ponovite isto sa suprotne strane. Vježbajte svakodnevno 3 puta.

Djelovanje: Ova vježba će vam pomoći u razvijanju osjećaja ravnoteže i bolje koncentracije. Ojačat će donje dijelove leđa i butine.

Vodenjak

Jake strane: otmjena pojava, sposobnost promjene, dobra koža.

Slabe strane: krtost kapilara, otežana cirkulacija, jače noge, grčevi u listovima, psiha, lijenost.

Ovom znaku odgovarat će položaj drveta. Stojeći, oslonite desno stopalo na unutrašnju stranu lijeve butine i sastavite ruke ispred grudi. Sa zatvorenim očima, dišite normalno do pola minuta, ako je moguće i duže. Radite dva puta svakodnevno.

Djelovanje: Asana – drvo, doprinijet će psihičkoj ravnoteži koja je neophodna ovom znaku. Jača mišiće nogu i razvija osjećaj stabilnost. Također, potpomaže boljoj usmjerenosti pažnje i pojačava cirkulaciju.

Ribe

Jake strane: magnetizam, imaginativnost, gipkost.

Slabe strane: slabe noge i ruke, preosjetljiva stopala, osjetljiva psiha.

Najviše odgovora položaj Nataraja – boga Šive. Stojeći, podignite naprijed desnu ruku, podignite lijevu nogu unazad i držite petu lijevom rukom. Pokušajte se održati 30 sekundi u ovom položaju, bez gubljenja ravnoteže. Promijenite stranu. Ponovite to 3 puta svakodnevno.

Djelovanje: Opušta ruke i noge, jača mišiće. Doprinosi elastičnosti vrata, ramena i kičme. Povoljno utječe na ravnotežu i koncentraciju.

Izvor: studiomaras.com
Foto: Pixabay