Gubitak kilograma uz jogu

Updated

Redovno prakticiranje joge može utjecati na gubitak težine, no ne u onom „tradicionalnom“ smislu kada gubitak tjelesne težine povezujemo s fizičkom aktivnosti. Do gubitka težine dolazi kada je dnevni unos kalorija (konzumacija hrane i pića) manji od kalorijskih rashoda (trošenje kalorija tijekom vježbanja). Kako biste i vi izgubili na težini, ne možete se i dalje nezdravo hraniti i baviti se jogom te očekivati neke značajnije pomake.

najdraži joga položaj

Brojne vježbe troše puno više kalorija od joga vježbi. Primjerice trčanje, brzo hodanje, nogomet… No, joga zasigurno povećava svijest te stavlja naglasak na pozornost pojedinca na svoju prehranu. Prakticiranje joge pomaže ljudima da postanu svjesni onoga što jedu te da postoje puno bolji i zdraviji izbor hrane.

S obzirom na to da su ljudi danas često pod stresom, a svi znamo da kad smo pod stresom samo jedemo, u ovim slučajevima joga opet uzima stvar u svoje ruke. Naime, svakodnevno prakticiranje joge opušta i smiruje duh i tijelo te otpušta stres. Sukladno tome, gledajući na to s ove strane, prakticiranje joge zaista potiče mršavljenje.

Što sve trebate znati o jogi i mršavljenju?

Joga je odlična za povećavanje fleksibilnosti tijela, izgradnju i toniranje mišića, reduciranje stresa… No, kakve veze ima s mršavljenjem? Ako ste novi u svemu ovome, dopustite da vam ukažemo na neke stvari koje biste svakako trebali znati odlučite li se na vježbanje joge s ciljem gubitka težine.

Povezanost uma i tijela

Sama bit joge jest povezanost uma i tijela. To je ono što može pomoći ljudima da izgube težinu. Naravno da postoje i određeni joga položaji koji potiču mršavljenje (radi masiranja trbušnih organa, ubrzavanja metabolizma i sl.), no o tome ćemo kasnije. Odlučite se na zahtjevnije joga položaje, ako želite izgraditi te tonirati vaše mišiće, poboljšati kondiciju te potaknuti sagorijevanje masnoće, savjetujemo vam da se odlučite na prakticiranje onih joga položaja koji su usredotočeni na veće mišićne skupine. Dakle, ovisno o tome koje mišiće želite učvrstiti ili izgraditi, izvodite one položaje namijenjene upravo za tu skupinu mišića. Kako bismo vam olakšali, reći ćemo vam da zaista jako puno asana (položaja) uključuje u rad sve veće mišićne skupine.

Na koji način joga potiče mršavljenje?

Za gubitak neželjenih kilograma na kraju dana ključan je kalorijski rashod. Laički rečeno, ako potrošite više kalorija nego što ste unijeli u organizam, izgubit ćete na težini. Ako ne potrošite niti ono što se unijeli, kilogrami će se nastaviti gomilati.

Sat joge traje između 45 – 60 minuta. Prema postojećim rezultatima istraživanja, prosječni pojedinac izgubi između 3 – 6 kalorija po minuti vježbanja joge, što znači da u tih 45 – 60 minuta možete izgubiti između 135 – 180 kalorija. Za razliku od joge, u sat vremena vježbanja s kettlebellom možete sagorjeti oko 400 kalorija (između 13 – 17 kalorija u minuti). To je značajna razlika u gubitku kalorija. No, bez obzira na to, joga je iznimno korisna te je jedan od najboljih načina vježbanja za gubitak kilograma.

Zašto?

Zato što vas joga uči drugačijem načinu razmišljanja, odnosno:

Tražite najbolje joga položaje za mršavljenje? Na pravom ste mjestu! U nastavku teksta upoznat ćemo vas s najboljim joga položajima koji potiču mršavljenje, izgradnju i toniranje mišića te fleksibilnost.

Tri najbolja joga položaja koji potiču mršavljenje:

1. Pozdrav suncu (Surya Namaskar)

Vježba se izvodi u stojećem položaju. Spojite noge te pokušajte raširiti nožne prste. Petama osjetite tlo te dođite u stabilni položaj. Ramena polako zabacite unazad prema dolje. Otvorite prsni koš i duboko udahnite. S udahom ispružite ruke iznad glave i gurajte ih unazad oblikujući luk. Pogled usmjerite prema dlanovima. Polako izdahnite, ispravite leđa (u pretklonu prema naprijed) te spustite ruke ispred vas pokušavajući postaviti dlanove pored stopala. Glava bi vam trebala biti na koljenima. Ako dlanove još uvijek ne možete staviti na pod, slobodno savijte noge u koljenima. U ovom položaju duboko udahnite i malo se spustite.

Desnu nogu ispružite unazad, a ruke neka vam budu ispod ramena s dlanovima na podu. Visoko podignite pogled. Ispruženu nogu slobodno oslonite na koljeno. Zatim iz ovog položaja podignite ruke iznad glave, otvorite prsni koš i ponovno napravite „luk“ prema unazad. Obratite pažnju na to da su vam prsti desne noge na tlu, kao i cijelo stopalo prednje noge. Nakon toga, ispružite i lijevu nogu iza te neka vam cijelo tijelo bude na podu. Dlanovi su vam još uvijek u širini ramena. U ovom položaju polako podignite glavu, a zatim odgurujući rukama i torzo.

Kukovi moraju ostati čvrsto na podu. Izdahnite, dođite na sve četiri te podignite stražnjicu od poda i oblikujte naopako slovo „V“. Ruke su vam ispred glave, leđa su ravno, a glava je među ramenima. Zadržite u ovom položaju nekoliko sekundi, a zatim se vratite u položaj u kojem vam je desna noga ispružena iza. Napravite kratku stanku od nekoliko udaha i izdaha, a zatim privucite desnu nogu i ispružite lijevu. Ponovite vježbu ispočetka.

Prednosti položaja pozdrav suncu:

2. Položaj svijeće (Sarvangasana)

Vježba se izvodi u ležećem položaju. Lezite na leđa (na prostirku). Ruke stavite pored tijela, a koljena savijte, tako da ste stopalima na podu. Dlanove okrenite prema podu. Udahnite i uprite dlanovima od pod, podignite stopala te bedra privucite grudima. Zatim podignite donji i srednji dio leđa sve dok koljenima ne dodirujete glavu. oslonite se na laktove te dlanovima poduprite leđa.

salamba sarvangasana, svijeća

Polako ispružite noge prema gore, tako da vam noge i trup budu u jednoj liniji. Učvrstite lopatice, ramena pritisnite od pod, a prsnu kost gurajte prema bradi. U položaju zadržite 30 sekundi. Svakim danom ponavljanja produžujte vježbu za 10 sekundi sve dok ne dođete do 3 ugodne minute položaju svijeće.

Prednosti položaja svijeće:

3. Položaj pluga (Halasana)

Položaj pluga izvodi se iz položaja svijeće odnosno Sarvangasane. Riječ je o iznimno jednostavnoj vježbi koja ima jako puno prednosti na tijelo i organizam. Dakle, u položaju svijeće izdahnite te noge prebacite iznad glave. Nožnim prstima pokušajte dodirivati pod. Važno je napomenuti da su vam noge ispružene.

halasana, asana, joga

U ovom položaju podignite bedra i lopatice prema gore. Kako biste se što bolje održali u ovom položaju, rukama slobodno gurajte trup prema plafonu. Ako ste početnik, u ovom položaju zadržite nekoliko udaha i izdaha, a s vremenom povećavajte vrijeme trajanja. U položaju pluga obično se zadržava između 3 – 5 minuta.

Prednosti položaja pluga:

5 velikih prednosti joge na organizam:

  1.  Joga vas potiče da se osjećate dobro: jedan od glavnih razloga zbog kojih je joga iznimno popularna svugdje u svijetu odnosi se na činjenicu da prakticiranje joge pomaže pojedincima da se osjećaju bolje, zadovoljnije, uspješnije. Provedena su istraživanja na ovom području, a rezultati su pokazali da vježbanje joge pomaže u smanjenju depresije i potiskivanju anksioznosti.
  2. Joga smanjuje rizik od srčanih bolesti: iako se joga ne ubraja u kardio odnosno aerobne aktivnosti, prakticiranje joge itekako pomaže u prevenciji bolesti srca, kao što su visoki krvni tlak, šećer u krvi, moždani udar i sl.
  3. Joga potiče mršavljenje: joga će vam pomoći da izgubite na tjelesnoj težini, zato što mijenja način vašeg razmišljanja; ne zato što ćete izgubiti na tisuće kalorija u da sata vježbanja.
  4. Joga potiče fleksibilnost: svakodnevno prakticiranje joge potiče istezanje mišića te u isto vrijeme radi na povećanju fleksibilnosti. Joga pomaže u oslobađanju napetosti u mišićima, u jačanju mišića te u boljem rasponu pokreta.
  5. Joga pomaže da se osjećate bolje i da izgledate mlađe: joga usporava proces starenja, ona potiče jačanje kostiju te sprječava lomove. Joga poboljšava ravnotežu, a u isto vrijeme smanjuje strah od pada, što je osobito važno kod starijih osoba. Joga je idealna terapija za smanjenje boli u mišićima kao i za reumatoidni artritis.

 

Izvor: svijet-yoge.com
Foto: Pinterest