Feng Shui – Osam načina da obnovite energiju tijekom zimskih mjeseci

Updated

Zima nam polako kuca na vrata i za mnoge je to godišnje doba koje se teško podnosi. Manjak sunca i prirodnog svijetla, dani koji kratko traju i vrlo malo vremena koje provodimo vani, razlog su zašto je zima za neke depresivna. Po Feng Shuiju, zima prirodno spada u ‘jin’ godišnje doba; doba godine koje je mirnije i potrebno za razmišljanje, koje nas navodi da provodimo više vremena kod kuće. Pročitajte nešto o osam osnovnih Feng Shui načina koji će vam pomoći da mjesto gdje provodite vrijeme učinite svijetlijim, toplijim i energičnijim, a da pri tom ostanete u skladu sa ovim godišnjim dobom.

1. Čistite sa limunom

S obzirom da tijekom zimskih mjeseci prozore ne ostavljamo dugo otvorene, energija u našim domovima može jako stagnirati, a zrak postaje ustajao. Srećom, postoji jednostavan način da podignemo energiju, osvježimo zrak, i spriječimo da se tokom ovih mjeseci bakterije razmnože u našim domovima: limun je izvanredno dezinfekcijsko sredstvo i popravljač raspoloženja. Agrumi su sezonsko voće tijekom zimskih meseci, zbog čega je još bitnije da postanu sastavni dio režima čišćenja, jer će ovo popratiti ravnotežu vaše energije i uskladiti vas sa prirodom. Limunova kora je izvanredna za čišćenje štednjaka, tako da je odlična ideja da je ponovo upotrijebite nakon kuhanja ili cijeđenja. Iscijedite malo limunovog soka, a zatim koristite limunovu koru da biste ribali! Pomiješajte malo octa sa esencijalnim uljima naranče ili grejpa kako biste napravili prirodnu tekučinu i univerzalno sredstvo za čišćenje za vaš prostor koje podiže raspoloženje.

limun čišćenje

2. Preuredite prostor ‘kupovinom’ kod kuće

Kada osjetite da je energija postala ‘ustajala’ tokom zime, možda je došlo pravo vrijeme da unesete malo promjene u okruženje. Međutim, umjesto da se uputite u IKEU radi promjene dekoracija, mogli biste shvatiti da već imate ono što vam je potrebno. Probajte sa promjenom mjesta vaze, slike ili dijela namještaja koje ćete preseliti iz jedne sobe u drugu. Bit ćete iznenađeni time koliko se vaša energija preokrenula samim pomicanjem nečega što neko vrijeme nije bilo pomicano, ako ga očistite ili mu dodijelite novo mesto stajanja. Možda ćete dobiti inspiraciju da ponovo dekorirate cijeli dom, promjenom mjesta onih stvari koji su pred vama.

Feng Shui

3. Procijenite što vam je zaista potrebno

Imate li stvari u ormaru ili ispod kreveta koje niste odavno koristili? Prilikom ponovnog ukrašavanja prostora i reorganizacije, možda ćete shvatiti da ima stvari koje vam zaista nisu potrebne. Ako neku stvar niste koristili u proteklih šest meseci, vrijeme je da se oprostite sa njom. Ukoliko samo skuplja prašinu, povećava vašu zimsku ustajalu energiju i mora otići. Iako brojne Feng Shui preporuke savjetuju da nepotrebne stvari bacite, najbolje je da te stvari donirate ili ih pretvorite u nešto korisno. Ključ je u kreativnosti!

obnovite energiju

4. Napravite svoj kutak za meditaciju

Dok su proljetni i ljetni mjeseci puni treperave energije- janga, energija jina je mirna, tiha i zbog nje smo skloni razmišljanju. Njegujte energiju ovog godišnjeg doba tako što ćete je dočekati širom raširenih ruku, koja će vas, za uzvrat, obnoviti za nadolazeća energičnija godišnja doba. Prirodno je to što osjećate potrebu da se upustite u više jin aktivnosti tokom hladnijih mjeseci, kao što su čitanje, više spavanja i meditiranje. Napravite mini utočište od jastuka, toplih tkanina i svijeća gdje ćete sjediti sa ovom obnavljajućom energijom.

kutak za meditaciju

5. Napravite nešto novo

Dok tijekom hladnijeg godišnjeg doba provodite više vremena u zatvorenom, ovo je idealno vrijeme da napravite sve ono što ste htjeli probati. Kuhanje je divan način da unesete toplu, pozitivnu energiju u vaš prostor. S obzirom da ne možemo vrijeme provoditi u vrtu u ovo doba godine, spremanje juha i variva od sezonskog povrća je sjajan način da se povežete s prirodom. Također, možete probati napraviti svijeće ili sapun ne bi li oslobodili ovu kreativnu energiju koja grije.

Feng Shui zimskih mjeseci

6. Zamijenite svoje žarulje

Sa zimom nastupa više tame, tako da na kraju potrošimo puno više energije na unutrašnje osvijetljenje. Ovo doba godine je savršeno vrijeme da provjerite osvijetljenje vašeg doma kako biste postavili žarulje koje štede energiju u sve lustere i lampe. Također, možda ćete poželjeti dodati još nekoliko lampa u određene dijelove doma, kako biste imali dovoljno osvijetljenja.

Feng shui osvjetljenje

7. Pustite prirodno svijetlo u prostorije

Tokom dijelova dana kada ima dnevnog svijetla (ako naravno nije preslabo) možda ćete poželjeti raskloniti zavjese ili ih u potpunosti maknuti. Poželjet ćete da što je moguće više iskoristite dnevno svijetlo i najbolji način da to učinite je da pustite da u prostoriju uđe prirodno svijetlo umjesto osvijetljavanja umjetnim svijetlom.

prirodno svijetlo

8. Dodajte tople pokrivače

Naša tijela se skupljaju kada nam je hladno, i iako je utopljavanje sa dosta prekrivača važno, također je bitno da se obrati pažnja na tip tkanine kojim se umotavamo. Da li spavate prekriveni čvrstim pamučnim prekrivačem ili mekanom vunenom dekom? Okružite se toplim tkaninama koje vas mame svojom toplinom, kao što su pliš, vuna ili mekši pamučni prekrivači koji će vas zaista potpuno zagrijati.

grijanje zimi

Izvor: jogaportal.com/inhabitat.com