Da li je redu ako vam drhte mišići tijekom joge?

Updated

Mišići su građeni od mnoštva vlakana. Kada koristite mišiće, ne stišču se sva vlakna mišića istovremeno. Neka vlakna se odmaraju, dok druga rade, a potom zamijenjuju uloge. Kada su mišiće pod pritiskom, ti prijelazi mogu biti malo izazovni. Pokušajte zamisliti trkače u utrci kada jedan drugome predaje štafetu. Kada drhtite, nekome je štafeta nespretno predana.

drhtanje mišića tijekom vježbanja

Drhtanje mišića tijekom joge je fiziološki i neurološki odgovor na napornije vježbanje i znak je mišićnog umora. Nemojte se sramiti kada vam mišići počnu drhtati, no budite svjesni da dolazi do lošijeg poravnanja što može voditi do rizika od ozljeda. Slušajte upute svoga učitelja i pratite vlastiti dah. Ako ne možete pravilno disati ili zadržavate dah, tijelo vam poručuje da mu je dosta i vaše poravnanje bi moglo biti ugroženo – vrijeme je da krenete u drugi položaj.

Još jedan razlog zašto mišići drhte u teškim položajima je dehidracija koju uzorkuje neravnoteža elektrolita poput natrija i kalija koji prenose električne impulse i omogućuju kontrakciju mišića. Rezultat toga je da se mišići ne mogu dovoljno zagrijati, pa drhte.

Jogiji početnici često dosta drhte. No, s redovitom praksom mišići postaju snažniji, vlakna uče bolje surađivati i imati nježniju koordinaciju između akcije i odmora. Vaše drhtanje će se s vremenom vjerovatno smanjiti (iako će ponekad praksa biti izazovna, bez obzira koliko postali snažni).

Kako si pomoći kod drhtanja mišića?

Za početak, da biste se smirili, pokušajte stisnuti drhtavi mišić prema njegovoj osnovnoj kosti što će mu omogućiti da se opusti.

Ako naporno vježbate dulje od 60 minuta, prevenirajte drhtanje mišića dodavanjem elektrolita: popijte oko 0,6 litara pića bogatog elektrolitima 2-3 sata prije vježbanja.

Drhtanje nije nužno loše, no može biti znak da pretjerano vježbate. Kada je prije nekoliko godina forma igrača bejzbola Marka McGwirea počela nazadovati, novinar je upitao njegovog trenera u čemu je problem. Trener je odgovorio da se McGwire previše trudi i da bi se trebao truditi manje.

Promotrite svoje mišiće, oči, korijen jezika i najvažnije dah, ako se ijedno od ovih područja osjeća teško ili stisnuto, trudite se manje i odmarajte više.

Izvor: yogajournal.com