Chandra Namaskar – Pozdrav Mjesecu

Ljudi na Zapadu često imaju tendenciju vježbati jogu energičnog, vatrenog, visokog inteziteta. Štoviše, najzastupljeniji slijed asana na Zapadu je Surya Namaskar, koje se sa Sanskrta prevodi kao Pozdrav Suncu te označava ultimativni zagrijavajući slijed.  Kada podižete ruke, spuštate se dolje, izdužujete se naprijed i skačete unazad utjelovljujete solarnu energiju. Istežete, jačate i zagrijavate cijelo svoje tijelo iznutra prema van.

No, u danima kada se osjećate istrošeno, previše stimulirano ili pregrijano, dobro je znati da Surya Namaskar ima sestrinski slijed asana poznat kao Chandra Namaskar ili Pozdrav mjesecu. Kao što ime sugerira, Chandra Namaskar je umirujući slijed asana koji vas poziva da njegujete mjesečevu opuštajuću energiju.

Shiva Rea, učiteljica joge, kaže da Chandra Namaskar donosi dobrobiti za muškarce i žene pod stresom, posebno kada moraju balansirati energije da ne bi došlo do potpune iscrpljenosti. Škola joge Bihar predlaže i meditaciju prije i nakon slijeda te pjevanje mantri povezanih s lunarnom energijom kod izvođenja svake poze.

Lunarna energija

Možda Chandra Namaskar nije poznata kao Surya Namaskar jer nije toliko stara, osmišljena je tek krajem 20. stoljeća. Škola joge Bihar, osnovana 1960. godine u Indiji, je prva objavila slijed asana u knjizi Asana, pranayama, mudra, bandha 1969. godine. Centar za jogu i zdravlje Kripalu je osmislio drugačiju sekvencu kasnih 1980-ih.

No, ideja obraćanja mjesecu u potrazi za osvježenjem i pomlađivanjem nije nova. Zapravo, u 500 godina starom tantričkom tekstu Shiva Samitha, mjesec je priznat kao izvor besmrtnosti. David Gordon White, profesor religijskih studija sa Sveučilišta California u Santa Barbari, u knjizi The Alchemical Body  opisuje kako su praktikanti Tantre (stila joge koji je prethodio Hatha jogi) vjerovali da se ‘sunce’ nalazi u solarnom pleksusu, a ‘mjesec’ na vrhu glave. Vjerovali su da mjesec sadrži amritu, ‘tvar makrokozmičkog mjeseca, božanski nektar besmrtnosti‘ koji ‘se izlijeva u svijet u obliku žive kiše‘. Dok je vatreno sunce bilo potrebno za pokretanje jogijskog procesa, njegova vrućina bi, s vremenom, prouzokovala starenje, propadanje i smrt. Da bi preokrenuli taj proces, jogiji su izvodili inverzije ili mudre za održavanje i proizvodnju amrite. Vjerovalo se da inverzije pridnose okretanju vitalnih tekućina prema višim čakrama gdje se one pretvaraju u amritu, poznatu i kao soma.

Kada bi se ta ezoterična anatomija prilagodila modernoj praksi Hatha joge, moglo bi se reći da Surya Namaskar izaziva jogijske procese zagrijavanjem tijela dajući nam unutarnju vatru i strast za za dublje proučavanje jogijskih znanja. Chandra Namaskar nam daje metodu za hlađenje tijela kako bismo mogli obnoviti svoju vitalnu energiju. Shiva Rea kaže ‘Treba razumijeti da mi sami unutar sebe možemo stvoriti somu. Ona se njeguje kroz meditaciju i lunarnu praksu.’

Jogijski tekstovi naglašavaju da tijelo posjeduje energije zagrijavanja i hlađenja te da ih joga i pranayama mogu dovesti u uravnoteženu harmoniju. To je dio pripremanja tijela za samo-realizaciju. Shiva Rea kaže da ju je nakon dugogodišnje intezivne ‘solarne’ prakse, redovita praksa Chandre Namaskar promijenila. ‘Na osobnoj razini, Chandra Namaskar mi je zaista pomogla da postanem cjelovitija jogina. Svi osjećamo pad i tijek naše energije i sada potpuno poštujem obje strane.  Umjesto da pad energije doživljavam kao nešto negativno, sada to vidim više kao meditativnu energiju.

chandra namaskar

Pokrenite se

U Shivinoj verziji Chandra Namaskar poze nisu toliko drugačije od Surya Namaskar. No, namjera, tempo i kvaliteta pokreta su potpuno drugačiji. Predlaže da si uzmete vrijeme za kreiranje namjere i raspoloženja za njegovanje lunarne energije. Ako možete smjestite se tako da vidite mjesec ili ako vam vrijeme dozvoljava vježbajte vani, navečer. Ako ste vani, prigasite svjetla, zapalite nekoliko svijeća, možete upaliti laganu glazbu i stvorite ugodnu atmosferu. Eksperimentirajte što vam najviše odgovara.

Započnite svoju praksu s kratkom meditacijom. Osmislite vlastitu namjeru, pozivajući osjećaj prijemćivosti, receptivnosti u svoju praksu. Da biste održali svoj fokus prema unutra, možete pjevati tradicionalnu lunarnu mantru, Om somaha namaya, pri svakom pokretu.

Posebnu pažnju obratite na kvalitetu svakoga pokreta. Umjesto da se kreće brzo, skakućete iz poze u pozu, kao u Suryi Namaskar, krećite se polagano, kao da se krećete kroz vodu. Možete dodati i neke spontane pokrete. Primjerice, prije nego se odmah dignete u položaj kobre koji stvara vrućinu, pokušajte kružeći ramenima prirodno doći u položaj. Shiva to naziva sahaja – ‘spontani pokret koji dolazi kada slušamo našu unutarnju mudrost‘.

Održavanje energije

Kada god možete prakticirajte Chandru Namaskar navečer. Surya Namaskar se tradicionalno vježba ujutro, tijekom izlaska sunca, kao pozdrav suncu i zbog zagrijavanja cijeloga tijela za nadolazeći dan. Stoga je vrlo logično vježbati Chandru Namaskar navečer, kada je mjesec na nebu kao pripremu za spavanje. Richard Rosen, učitelj joge, naglašava da su se izlasci i zalasci sunca uvijek smatrali moćnima za prakticiranje Hatha joge. ‘Tada postoji ravnoteža između svjetla i tame. Nije dan niti noć. Nalazite se na razmeđi svjetla i tame. To se reflektira unutar vašega tijela, vaše vruće i hladne energije također su u ravnoteži. To je prirodno vrijeme za praksu.

Kao i vrijeme dana, mogli biste obratiti pažnju i na dane tijekom mjeseca za praksu Chandru Namaskar. Shiva Rea predlaže nekoliko dana prakse tijekom mladog mjeseca, punog mjeseca i opadajućeg mjeseca (7 dana nakon punog mjeseca) jer je naša energija tada niža. Ženama je Chandra Namaskar odlična tijekom menstrualnog ciklusa kada stignu dani niže energije.

No, najvažnije je da se krećete polagano. To znači da ne morate svaki pokret sinkronizirati s udahom i izdahom kao u Suryi Namaskar. Uživajte u praksi, baš kao da pažljivo pripremate obrok, dozvolite si da vas dovede u stanje potpune prisutnosti. Shiva Rea kaže ‘Polagano kretanje kroz asane koje nema cilj u položaju ima nevjerovatne učinke na proces pomlađivanja i pristunosti, čak i ako imate samo 20 minuta. Ne radi se o tome koliko možete, nego o kvaliteti bivanja‘.

Meditacija na mjesečini

Ova meditacija dolazi iz škole joge Bihar i može se raditi prije ili nakon finalne poze, Shavasane.

Sjednite u ugodni položaj prekriženih nogu. Polagano osvjestite područje između obrva. Na tom mjestu vizualizirajte puni mjesec na čistom noćnom nebu kako sjaji na površini mora. Potpuna refleksija mjeseca ulazi u dubine voda, a hladne sjenke mjesečine plešu po valovima.

Neka vam slika bude jasna, osvjestite svoje osjećaje i senzacije koje stvara u tijelu i umu. Polagano dopustite da vizualizacija izblijedi i ponovno osvjestite cijelo tijelo.

Flow & glow

Donosimo vam opise svake asane kako bi ih što pravilnije izvodili dok gledate video Shive Rae kako izvodi Chandru Namaskar.

Anjali mudra, varijacija

Krenite u lunarno stanje. Stanite ravno sa stopalima u širini bokova. Otvorite dlanove u visini srca u mudru otpuštanja i unutarnjeg slušanja.

Stajaća Anahatasana 

Udahnite, otvorite širom ruke. Izdahnite, ruke smjestite na križnu kost. Udahnite, podignite srce i trbuh. Krećite se tri puta između ove asane i Lunarne utanasane.

Lunarna Uttanasana 

Naklonite se do poda, koljena držite mekana i vrat opušten. Prsni koš neka dodiruje bedra, a dlanove okrenite prema nebu. Otpustite napetost kroz kralježnicu.

Visoki lunge 

Na izdah, s lijevom nogom, stanite u visoki zamah, prednje desno koljeno je u ravnini s gležnjem, dok je stražnje stopalo čvrsto u pod.

Somachandrasana I 

Udahnite, privucite i ispružite desnu ruku, te oba stopala okrenite u smjeru kazaljke na satu, s lijeva na desno. Prednje stopalo je pod pravim kutem, stražnje stopalo je u planku sa strane.

Somachandrasana II

Izdahnite, stavite desnu ruku uz tijelo. Posegnite za stražnjim stopalom uz otvorena prsa, poravnata ramena i aktivne noge. Krećite se između Somachandrasane I i II više puta.

Prijelaz u Sahaya Ardha Malasanu

Izdahnite prilikom okretanja cijeloga tijela u smjeru kazaljke na satu, s lijeva na desno, dok ne stanete sa  raširenim i paralelnim stopalima.

Sahaya Ardha Malasana 

Udahnite, savinite lijevo koljeno i ispružite desnu nogu. Kralježnica ostaje izdužena. Izdahnite, prebacite energiju iz unutarnjih nogu u mišiće zdjelice. Udahnite, prebacite se na drugu stranu s jednakom svjesnošću. Sada se krećite naprijed-nazad dva puta zamahujući ruke i torzo u spontani flow, kao morska trava u oceanu.

Visoki lunge

Okrenite lijevu nogu kako biste došli u visoki zamah i pripremite se za lunarnu Vinyasu.

Plank

Udahnite, stanite natrag u plank, držeći ruke u ravnini s ramenima, s aktivnim torzom, te dugom linijom energije od vrha glave do trtice i peta.

Anahatasana

Izdahnite, spustite koljena na podu i aktivirajte trbuh. Ispružite ruke ravno naprijed, držite ramena u ravnini, spustite prsni koš i srce na zemlju. Odmorite se nekoliko udaha i izdaha, potom se skroz spustite na pod.

Sahaja Bhujangasana

Stavite ruke ispod ramena i podignite prsa, naizmjenično kružeći ramenima i oslobađajući vrat. Neka se kralježnica kreće u ritmu bez oklijevanja.

Svananada (Blaženi pas prema dolje)

Izdahnite, smjestite se u psa prema dolje uz lunarni osjećaj. Pedalirajte sa stopalima, slobodno pomičite bokove i kralježnicu. Opustite čeljust, slobodno mičite vrat, osjetite blaženstvo oslobođenog psa.

Pas prema dolje s tri noge

Pauzirajte u neutralnom psu prema dolje. Udahnite, podignite ispruženu desnu nogu, izdahnite i spustite ju pokraj lijevog stopala. Udahnite, podignite ispruženu lijevu nogu. Izdahnite, prinesite nogu naprijed u visoki zamah (high lunge).

Visoki lunge 

Udahnite u zamahu. Izdahnite, desnu nogu stavite na vrh prostirke, njušući bokovima polagano s jedne strane na drugu u sporoj šetnji do vrha prostirke.

Lunarna Uttanasana 

Naklonite se do poda, stopala su u širini bokova, koljena su mekana, ruke na zemlji, a dlanovi okrenuti prema nebu.

Stajaća Anahatasana

Podignite se, ruke stavite na križnu kost. Uzemljite stopala, podignite energiju kroz noge, srce i vrh glave. Opustite čeljust. Omekšajte nepce kao da primate kap lunarnog nektara.

Anjali mudra

Osvjestite svoje osjećaje prije nego promijenite stranu. Vratite se nakon što ponovite kompletni slijed na drugoj strani za finalnu mudru, posvetu, trenutak zahvalnosti te molitvu za mir i pomlađivanje svih bića.

Izvor: yogajournal.com
Foto: Pixabay