Brzinski zalogaji prije joge

Updated

Prije joge, kao i prije svakog vježbanja, treba postojati određeni vremenski razmak kako ne bi došlo do neugodnih fizičkih simptoma poput probadanja u slezeni, mučnine ili dizanja želuca. Još jedna nuspojava, doduše ne bolna, je ispuštanje plinova. To je potpuno normalno i događa se često te znači da se vaše tijelo opušta. Kako bi vam se sve ove nuspojave manje događale, preporučamo vam pet lako dostupnih namirnica.

joga hrana

Datulje

Datulja je plod palme, po obliku slična maslini i sastoji se od mesnatog dijela i koštice. Poprilično su slatke, a mogu se suhe, polusuhe i svježe. Osušene datulje se lako pohranjuju i čuvaju zbog prirodno visokog sadržaja šećera. Datulje sadrže visoki udio šećera (oko 50-60%), a također su bogate kalijem (imaju ga čak 2,5 puta više od banane), kalcijem, magnezijem i željezom. Od vitamina prisutni su vitamini B1, B2 i niacin. Bogate su proteinima i vlaknima, a što je najvažnije možete ih pojesti na brzinu i opskrbiti se s dovoljno energije jer će se šećer u njima sporo otpuštati i zajedno sa proteinima i vlaknima dati vam dovoljno energije da odvježbate svoj sat joge.

Bademi

Šaka puna badema je odlična stvar koja će vam pomoći da ne ogladnite, ali i uspijete odvježbati jogu. Sirovi neslani bademi su lako probavljivi i sadrže dobru ravnotežu proteina i zdravih masnoća koja će vam pomoći da zadržite visoku razinu energije. Sadrže vlakna, vitamin B12 koji podiže energiju i antioksidativni vitamin E.

joga prehrana

Zob

Vrlo mala porcija zobene kaše prije nego krenete na sat joge je odličan izbor. Zob sadrži složene ugljikohidrate koji se sporo probavljaju i omogućuju da duže ostanete siti. Puni su vlakana i stabiliziraju razinu šećera u krvi. Također sadrže puno magnezija koji je dobar za mišiće, kosti i živce.

zobena kaša hrana joga

Banane

Banane također sadrže puno vlakana koja će zadržati osjećaj sitosti i regulirati brzinu kojom se šećer ispušta u krvotok. Ubrajaju se u voće s niskim glikemijskim indeksom tako da nemaju veliki utjecaj na vaš šećer u krvi, ali imaju dovoljno šećera kaji će vam omogućiti dovoljno energije tijekom joga sata. Također sadrže kalij, koji će vas zajedno s natrijem hidratizirati te magnezij koji će spriječiti grčeve u mišićima.

Jednostavani zeleni smoothie

Ako ne stignete na vrijeme pojesti nešto konkretno , najbolje je napraviti jednostavan zeleni smoothie bez previše sastojaka koji će biti lako probavljiv. Jedan od jednostavnijih recepata je pola šalice kokosove vode, šaka špinata sa peteljkama, pola šalice šumskog voća (koji sadrže puno antioksidansa) i jednu žličicu chia sjemenki.