BORAVAK VANI POMAŽE DA POSTANETE FIT

Updated

Treninzi trčanja postaju složeniji

Kada ste na stazi ili kolniku, pokreti trčanja postaju raznovrsniji. Istraživanja su pokazala da kada trčimo vani zapravo više savijamo gležnjeve. Također, koristimo mišiće potrebne za trčanje nizbrdo, radnju koju je teško oponašati na traci za trčanje. Pokazalo se da trčanje vani zahtijeva više napora nego korištenje trake za trčanje, čak i kada idete ravnom rutom. Uglavnom, kad trčiš vani, moraš obratiti pažnju. Stoga traku za trčanje zamijeni i usredotoči se na položaj tijela kako bi postala fit!

Mladi par zajedno trči u parku

Biciklizam na otvorenom zahvaća različite mišiće

Napor vožnje bicikla također je veći ako se vozite na cesti nego da koristite sobni bicikl. Vjetar, teren i mišići za ravnotežu se aktiviraju kada vozite vani.

Možda vam se samo više sviđa

Nekoliko nedavnih studija pokazalo je da čak i samo hodanje vani (u usporedbi s hodanjem unutra) može donijeti osobi sviše radosti. Sudionici su bili zamoljeni da idu na dvije šetnje iste dužine: jednu na traci za trčanje i jednu vani. U gotovo svim studijama koje su koristile ovaj model sudionici su izjavili da jednostavno više uživaju u šetnji vani. Također su postigli više bodova na mjerenju entuzijazma i samopoštovanja na naknadnim psihološkim testovima. Iako su ove studije bile kratke i male, obećavaju.

Vježbanje vani može smanjiti stres

U nekoliko manjih studija pokazalo se da vježbanje vani zapravo smanjuje kortizol, hormon povezan sa stresom, u usporedbi s onim kada su ljudi vježbali u zatvorenom prostoru. U Japanu kupanju u šumi raste popularnost: u nekoliko studija pokazalo se da šumsko okruženje zapravo snižava puls, krvni tlak i koncentraciju kortizola. Vrijeme je da krenemo u šumu.

Par vježba u parku

Možda će vam biti lakše vježbati više

Jedna studija je čak pokazala ćemo češće samostalno odabrati hodati brže kada smo vani nego što bismo to odabrali u zatvorenom prostoru. Sudionici te studije također su izvijestili o nižoj ocjeni percipiranog napora u svim šetnjama na otvorenom. Naša percepcija napora vani može dovesti do toga da radimo teži trening.