Vodić za prestanak pušenja – 5 savjeta

Updated

Vodić za prestanak pušenja

Odredite datum prestanka

Prvi korak u prestanku pušenja je određivanje datuma kada ćete prestati pušiti. Odaberite datum u bliskoj budućnosti kako biste se mogli mentalno pripremiti za prestanak i kako biste mogli pripremiti svoje tijelo na prestanak pušenja.

Razmislite o zamjeni za cigaretu

Pušenje može biti navika koja pruža ugodan osjećaj u ustima, pa je važno razmisliti o tome kako ćete zamijeniti cigaretu. Mogućnosti zamjene mogu biti sisanje bombona bez šećera ili žvakanje gume. Neki pušači pronalaze pomoć u inhalatorima za nikotin ili drugim proizvodima koji sadrže nikotin, ali bez ostalih štetnih kemikalija u cigaretama.

Smanjite broj cigareta

Neki ljudi će prestati pušiti odjednom, ali za mnoge pušače to može biti težak i prevelik korak. Ako smatrate da bi vam olakšalo prestanak pušenja, možete postupno smanjiti broj cigareta koje pušite. Uzmite u obzir svoje trenutno stanje i smanjite broj cigareta koje pušite svakoga dana ili svakog tjedna, sve dok ne prestanete potpuno.

Pronađite zamjensku aktivnost

Prestanak pušenja može dovesti do želje za pušenjem, stoga je važno imati aktivnosti koje možete raditi kada vam se javi želja za cigaretom. To mogu biti vježbe disanja, trčanje ili bilo koja druga aktivnost koja vas opušta i odvlači pažnju od pušenja.

Pronađite podršku

Prestanak pušenja može biti težak i stresan, stoga je važno pronaći podršku koja vam može pomoći. To mogu biti prijatelji, obitelj, grupe podrške ili savjetnici za prestanak pušenja. Ova podrška će vam pomoći u borbi protiv želje za pušenjem i pružiti vam