Ayurvedski pogled na mjesečni ciklus kod žena

Updated

Žene su obdarene mogućnošću stvaranja novog života, ali mjesečni ciklus je nešto što im omogućava da se ‘prazne‘ ukoliko do začeća ne dođe. Ujedno, ayurvedski terapeut jako puno vidi o stanju tijela iz ženinog ciklusa.

Svim ciklusima u tijelu vlada Vata dosha. Znači da je ona ta koja ‘otpušta‘ menstruaciju i pomaže tijelu da se pročisti kada je to nužno. Sama svojstva krvi i simptomi koje žena osjeća govore u kakvom stanju se nalazi tkivo Rase, Rakte i Shukre – 3 tkiva koje sudjeluju u menstruacijskom ciklusu.

PMS je nešto čega ne bi trebalo biti. Čim on postoji, nešto sa Vata doshom nije u ravnoteži. Treba stabilizirati Vata doshu ukoliko se javljaju PMS, grčevi, bolovi, osobito u ranoj fazi krvarenja ili prije.

Ayurveda i mjesečnica

Samo krvarenje ne bi trebalo biti preobilno, već bi trebalo ženi pružiti osjećaj olakšanja. Trajanje krvarenja bi trebalo biti između 3 i 7 dana. Kod žena koje pokazuju više Vata značajke, ciklus je kraći (23-26dana), krvarenje je oskudije, tamnije i kraće (3 dana), kod Pitta od 26 – 28 dana, s obilnijim, jačim krvarenjem oko 4-5dana, a kod Kapha između 28 – 30dana s polaganim, ali kontinuiranim krvarenjem koje traje do 7 dana.

Bolovi nisu normalna stvar i govore o poremećaju.

Prana je ona Vata pod-dosha koja signalizira da se menstruacija treba dogoditi, a Apana Vata je ta koja ju otpušta iz maternice. Ako ciklus funkcionira, to se dešava u pravilnim razmacima.

O čemu voditi računa?

U svemu treba biti umjeren. Slušajte svoje tijelo. Svaka naznaka neuobičajenih pomaka od normale je vrlo evidentna u mjesečnom ciklusu i stoga svaka žena zna kada nešto nije u redu. Ukoliko postoje jasni simptomi – to nije samo iz glave. Menstrualni ciklus je najrafiniraniji proces u tijelu i on pokazuje u kakvom su stanju sva tkiva, doshe i elementi u tijelu jer je on filtracija svih ciklusa koji se odvijaju od udaha, zalogaja i gutljaja do samog izbacivanja suvišnih tvari iz tijela i njegovog čišćenja.

Izvor: Sanus Vita