Asane za ljubitelje planinarenja

Updated

Za sve one koje vole planinarenje i otkrivanje novih mjesta, svjež zrak ili predivan krajolik, u nastavku donosimo rješenje za osjećaj umora koji se kod te aktivnosti često zna pojaviti, a to su joga položaji! U samo nekoliko minuta, već  nakon nekoliko pretklona i protezanja osjećat ćete se kao nova osoba, a najbolje od svega je to što za to ne trebate ni prostirku ni bilo što drugo.

Asane za ljubitelje planinarenja

1. Parshvottanasana

Ovaj stojeći položaj izvodi se tako da prvo stanete ravno, stopala zajedno, a onda iskoračite lijevom nogom prema nazad. Protegnite ruke iznad glave i isprepletite prste, a kažiprsti neka budu okrenuti prema gore. Udahnite, a izdahom privlačite bradu prema prsima, a torzo prema desnoj nozi. Leđa su zaobljena. Pokušajte rukama dotaknuti pod, a čelom nogu. Ovaj položaj protegnut će tetive i leđa i smiriti vaš um.

joga položaji za planinarenje

2. Utthita Parshvakonasana

Iskoračite lijevom nogom prema nazad, a stopalo namjestite pod kut od 45 stupnjeva. Desna noga je naprijed i savinuta u koljenu, a između natkoljenice i potkoljenice je kut od 90 stupnjeva. Opružite ruke u visini ramena, udahnite, a potom na izdah spuštajte torzo prema naprijed, a desni dlan položite pored stopala, sa njegove vanjske strane. Opružite lijevu ruku prema gore i tako napravite jednu liniju sa lijevom nogom.  Ovaj položaj ne samo da će vas protegnuti, nego i povećati izdržljivost ukoliko ga pravilno izvodite.

asane za ljubitelje planinarenja

3. Parivrtta Parshvakonasana

Iskoračite lijevom nogom prema nazad, i petu podignite od tla. Desna noga ostaje naprijed, savinuta je u koljenu, a stopalo ravno. Pripazite samo da koljeno ne prelazi nožne prste, niti da ga potiskujete prema unutra. Podignite lijevu ruke gore na udah, a izdahom rotirajte torzo prema desno sve dok lijevom rukom ne dotaknete tlo nakon što ste ju prebacili preko desnog koljena. Ovdje imate opciju: lijeva ruke može ostati na podu, a desna ruka gore, ili možete sklopiti dlanove i povući ih prema srcu.

joga i planinarenje

Gore navedene položaje obavezno ponovite s obje strane.

4. Prasarita Padottanasana

Stanite u raskoračni stav, stopala paralelna, a ruke na kukovima. Udahnite, a izdahom se spuštajte prema podu. Dlanove možete položiti na stopala i glavom dotaknuti pod. Zategnite bedra i povucite zdjelicu prema sredini. Za početnike je preporučljivo da ruke zadrže na kukovima.  Ukoliko osjećate bolove ili napetost u koljenima, opustite ih.

Ovaj položaj opušta leđa i bolove, proteže mišiće i popravlja cirkulaciju!

istezanje nakon planinarenja

Recite zbogom umoru i uživajte u prirodi!

Izvor: yoga.com