8 ayurvedskih rituala koji promiču zdravlje

Updated

Ayurveda, drevna indijska znanost zdravlja i iscjeljenja postaje sve popularnija zbog svog iskušanog zdravstvenog potencijala. Riječi ayu (život) i veda (znanje) zajedno stvaraju “znanost života”. Ayurveda obuhvaća jednostavna životna načela koja koja sežu puno dalje od holistički zdravog života. Ako želite biti puni vitalnosti i širiti radost, ayurveda nudi potencijal za pozitivnu životnu transformaciju.

ayurvedski rituali za zdravlje

Sljedećih osam načela obuhvaćaju um, tijelo i duh te pružaju prirodnu cjelovitost.

Ustanite prije 6 sati

Za osobe koje ne spavaju dovoljno rano ustajanje se može činiti kontraindikativnim. No, rano ustajanje ima mnoštvo dobrobiti, uključujući resetiranje vašeg unutarnjeg sata. Buđenje u ovo vrijeme donosi nam više energije, poboljšanu probavu te smanjenjuje stres i depresiju. Bit ćete radosniji i lepršaviji. Probajte i uvjerite se.

Prakticirajte jutarnju zahvalnost

Umjesto da započnete dan s listom obaveza što vas odmah uvodi u stanje stresa i kaosa, probudite se sa zahvalnošću. Uklonite potrebu da odmah ujutro prvo provjeravate svoj telefon i umjesto toga duboko dišite i pri izdahu pjevajte “om”. Uz ovo mantranje odmah se usklađujete s vibracijom svemira koju neki zovu Bog, a neki univerzalna inteligencija.

Grgljajte sezamovo ulje

Grgljanje sezamovog ulja ima pozitivne utjecaje na imunološki sustav. Samo ugrijte malo sirovog sezamovog ulja, stavite u usta i grgljajte kao vodu nekoliko minuta. Potom ispljunite i grgljajte toplu vodu. Radite ovo svaki dan ili minimalno jednom tjedno.

Masirajte se

Dnevna abhyanga ili desetominutna masaža može poboljšati cirkulaciju, smanjiti stres, ukočenost i bol. Duboko je opuštajuća i za tijelo i za um. Za masažu možete koristiti sezamovo ulje koje je antiupalno i izvrsno za podizanje imuniteta.

Prestanite kupovati flaširanu vodu

Voda u plastičnim bocama je dobro samo za proizvođače. Svoju vodu prokuhajte i pustite da se ohladi. Ovo će vodu učiniti vrlo probavljivom i pomoći će drenaži limfnog sustava.

Zamijenite maslac i ulje gheejem

Kuhanje s pročišćenim maslacem ili gheejem je jednostavan način da pomognete svojoj probavi. Ghee je poznat po izvrsnom utjecaju na imunitet i anti-ageing svojstvima. Plus ima slastan, orašasti okus. Svakako probajte!

Zadnji obrok pojedite dva-tri sata prije spavanja

Zalogaji i obroci kasno u noć mogu štetno djelovati na probavu i otežati vam spavanje. Jedite oko zalaska sunca i ostavite nekoliko sati između zadnjeg obroka i odlaska u krevet.

Obroke pretvorite u događaj

Većina nas čuva najljepše setove za jelo za “posebne prigode”. Međutim, cvijeće, svijeće i lijepi probor za jelo uljepšavaju sveukupni dojam i podižu osjetila. Zadovoljstvo i užitak tijekom jedenja imaju važnu psihološku komponentu za probavu.

Izvor: mindbodygreen.com
Foto: unsplash.com