7 ZNAKOVA DA JE VRIJEME ZA POČETI MEDITIRATI

Updated

Najbolja stvar kod ljudskog tijela je njegova iskrenost. Iako je poznato da nas um zavarava (dobro sam, stvarno!), vaše tijelo ne može lagati. Kada treba san, osjećate se umorno.

Rastreseni ste

Poznata su vam ona popodneva kada sjednete da biste obavili posao, ali svakih nekoliko minuta ustajete da biste obavili bilo što osim zadataka koje imate? Poznat vam je onaj osjećaj kada se ne možete udobno smjestiti na stolcu, bez obzira koliko šalica čaja skuhate, odsvirajte umirujućih pjesama ili stavite udobnih jastuka iza donjeg dijela leđa? Taj nervozni, rastreseni osjećaj kada se ne možete skoncentrirati ili sjediti mirno glavni je pokazatelj da je vrijeme za meditaciju. Ugasite računalo i oči. Meditacija vam može pomoći da vratite toliko potreban fokus.

Glavobolja

Nema ništa gore nego kada vam glavobolja s boli, frustracijom i neproduktivnošću ukrade najbolji dio dana. Kada osjetite da dolazi glavobolja uzrokovana stresom, znajte da je to način vašeg tijela da vam kaže da usporite, čak i ako je to sam na 10-15 minuta.

Glavobolja

Letargija

Mozak sadrži jednu od najgušćih mreža krvnih žila koje prenose kisik, što ga čini vrlo osjetljivim na sve smetnje u protoku krvi. Što je manje kisika u mozgu to ćete osjećati više umora i manje ćete željeti rješavati stvari s popisa obaveza. Ako se osjećate umorno i nezainteresirani ste za bilo što osim kauča, vaše tijelo vam govori da mu date kisik. Dakle, sjednite i usredotočite se na disanje. Povećavanje količine kisika u mozgu može vam pomoći vratiti energiju.

Kreativna blokada

Bilo da radite na sjajnom romanu, pomažete svojem djetetu s umjetničkim projektom ili želite urediti dnevnu sobu, ponekad ne možemo potaknuti kreativnost. Možda je razlog to što vam je um preopterećen te time ostaje malo prostora za kreativnost, ali bez obzira na uzrok, tijelo vam možda govori da je dobro vrijeme za pauzu uz meditaciju.

Kreativna blokada

Anksioznost

Anksioznost je teško odrediti zato što ne postoji univerzalni osjećaj, odnosno ne osjeća se na jedinstven način. Razdražljivost, osjećate da ste na rubu, poteškoće s koncentracijom i problemi sa spavanjem samo su neke o nuspojava anksioznog poremećaja, ali ne morate biti anksiozni da biste se osjećali anksiozno. Kada se osjećate anksiozno, to je način vašeg tijela da pošalje signal da je vrijeme da se smirite. Meditacija je pristupačan, prirodan način lakog oslobađanja od brige i stresa, bilo kada i bilo gdje.

Anksioznost

Gubitak pamćenja

Poteškoće sa zadržavanjem na zadatku ili čak pamćenjem detalja često se povezuju sa starenjem, ali vaše tijelo vam tako može reći da je preopterećeno. Redovito meditiranje može pomoći obradi pamćenja tako što povećava gustoću sive tvari u mozgu, što uključuje režnjeve uključene u kontrolu mišića i osjetilnu percepciju kao što su vid i sluh, pamćenje, emocije, govor donošenje odluka i samokontrola.

Negativnost

Kada vas preplavi oblak negativnih emocije, može biti teško vidjeti sunce. Negativni osjećali i pesimizam mogu vam pokvariti dan i planove. Uzmite nekoliko minuta te se ponovno povežite sa svojim disanjem.