7 stvari koje ne smijete raditi tijekom sata joge

Updated

Nemojte si dopustiti rastresenost

Kako bi učinkovito vježbali jogu, vaš um mora biti u sadašnjem trenutku. Ovo se ne odnosi samo na pravilnu tehiku izvođenja. Mindfulness je važan propis u praksi.

Također, ako si dopustite da budete rastreseni dok vježbate jogu, skolonost ozljedama je veća. Joga je teška, suprotno mišljenjima mnogih, a to zahtijeva sinkronizaciju uma i tijela.

7 stvari koje ne smijete raditi tijekom joga sata

Nemojte forsirati rezultate

Vještina izvođenja različitih poza nekima je prioritet. Učitelji i iskusniji jogiji često viđaju nove praktikante kako požuruju proces, pokušavajući izvoditi vježbu za koju još nisu spremni. Naravno, pritom drastično povećavaju rizik od ozljede. Učitelji joge odlučno pokušavaju spriječiti stav da prisiljavamo svoje tijelo na asane na koje nismo spremni.

Ne zaboravite rekvizite

Joga rekviziti pomažu kod prakticiranja određene asane dok još nismo uvijek u fizičkoj spremi da ju izvedemo do kraja. U joga rekvizite spadaju blokovi, jastuci, remeni, deke…

Svrha joga rekvizita je razviti tjelesno poravnanje i snagu potrebnu za daljnje unaprijeđivanje vještina. Naravno, pomažu i u sprečavanju ozljeda.

joga rekviziti

Ne zaboravite snagu

Pogledi na Facebook i Instagram profile dat će slike jogija u nevjerovatnim pozama i odmah pomislimo na nevjerovatnu fleksibilnost potrebnu za takav položaj. Iako se čini da učitelji na prvo mjesto stavljaju fleksibilnost, snaga je nešto što je većini učitelja važnije.

Snaga je prioritet iz nekoliko razloga. Prvi je da omogućuje tijelu da razvije poravnanje potrebno za asane. Drugi je da značajno smanjuje rizik od ozljede.

Ne zaboravite pravilno disanje

Praksa dobre tehnike disanja treba biti konstantna tijekom cijelog joga sata. Osvješteno, duboko disanje postiže par važnih stvari: (1) potiskuje ‘borba ili bijeg‘ stanje i opušta um, i (2) smanjuje fizički stres prenoseći više kisika do mišića.

Ne testirajte svoj prag tolerancije na bol

Jedna od najčešćih pogrešaka kod vježbanja je da ‘se borimo s boli‘. Mnogi vjeruju da su takvi postupci bitna sastavnica mentalne i fizike žilavosti. A to je zapravo uvjerenje kojim ne portižemo ništa.

Mnogi učitelji joge uče učenike o mentalnim i duhovnim elemenatima joge – od kojih je jedan nenasilje. Temeljna načela joge su protiv nasilja i patnje, što uključuje i samonametnutu bol.

Ne brinite zbog teških asana

Opet ćemo spomenuti zapanjujuće fotografije jogija u naizgled nemogućim pozama. Naravno, svaki praktikant želi što prije izvoditi ovakve asane.

Ovo je još jedan slučaj u kojem su pojačana načela iz prakse: strpljenje, prihvaćanje, sigurnost i unutarnji fokus. Prakticiranje joge nije natjecanje – prakticiranje joge je usklađivanje uma i duha.

Izvor: powerofpositivity.com