4 razloga zbog kojih bi trebali jesti juhu za doručak

U nekim dijelovima svijeta, konzumiranje juhe za doručak je svakodnevnica – zapravo, to je norma. Mislimo da je došlo vrijeme da vam pokažemo koliko je juha odlična hrana za početak jutra. Neka vam juha postane zimska verzija smoothija, pogotovo ako vam je ujutro teško natjerati se da pojedete bilo kakav obrok.

  1. Jednostavan je način za povećanje unosa količine povrća i hranjivih tvari

Želite zdrav doručak, a ujutro ste u gužvi i jedva imate vremena spremiti se za posao? Zbog pripreme doručka, ali i vremena koje oduzima temeljito žvakanje vjerovatno ćete radije posegnuti za voćem ili čak u potpunosti odustati od doručka.

Tanjur juhe pripremljen od nekoliko vrsta povrća odlična je opcija za započeti dan. Zapravo, juha može biti čak bogatija hranjivim tvarima nego smoothie, budući da povrće ima dulje vremensko razdoblje za upijanje tekućine, što dopušta oslobađanje više hranjivih tvari.

Ako vas zabrinjava pomisao da nećete ostati siti do ručka, možete u juhu dodati zdrave masnoće poput maslinovog ulja ili gheeja.

  1. Možete ju zamrznuti

Jedan od najboljih stvari kod juhe je činjenica da ju možete zamrznuti. To će vam uštediti vrijeme, ali i novac. Pripremom velikog lonca juhe koji ćete kasnije podijeliti na manje obroke i zamrznuti uštedit će vam i vrijeme i novac.

Također, u juhu zaista možete staviti bilo koje povrće, pa ako imate u hladnjaku povrće koje vam već duže stoji, iskoristite priliku da od njega skuhate odličan i zdrav obrok što je još jedan plus za uštedu novca.

A ako stvarno žurite, juhu jednako kao i smoothie, možete ponijeti sa sobom na putu za posao. Još će vas i grijati dok ju ispijate iz termosice.

juha za doručak

       3. Imat ćete bolju probavu

Jedan od većih čimbenika koji može ometati probavu je hrana koja nije temeljito sažvakana, što može dovesti do nadutosti, plinova i drugih loših simptoma probavnog trakta. Neprobavljena hrana u vašem probavnom traktu također može pogoršati uvjete kao što su disbioza crijeva, candida i sindrom propusnih crijeva privlačenjem nezdravih bakterija koje fermentiraju i razgrađuju krute tvari.

Juha za doručak savršeno je rješenje jer zahtijeva minimalno žvakanje. Također, puna je vitamina i minerala koje će vaše tijelo lako probaviti i apsorbirati. Idealno bi bilo juhu napraviti od povrća koje je puno vlakana i koje održava vašu probavu redovitom. Dodajte lisnato povrće i povrće kao što su cvjetača, brokula, paprike i tikvice, a zatim sve uz pomoć blednera napravite krem juhu.

  1. Nikad vam neće dosaditi

Vjerujemo da je jedan od trikova za zdravu prehranu i način života raznolikost – pogotovo ako slijedite posebnu dijetu. Uz ograničen izbor “odobrenih” namirnica, možete završiti s istim obrokom za doručak, ručak i večeru svaki dan.

Juha je jednostavan način da vaš obrok bude zanimljiv. Možete eksperimentirati s različitim biljem, začinima, sjemenkama i povrćem. Juha može bistra, krem, s tjesteninom ili bez.

Isprobajte Samskara juhe ili Hipokratovu juhu koja je idealna u borbi protiv raka i teških bolesti.

Foto: pixabay.com