3 STVARI KOJE MOŽETE UČINITI ODMAH DA BISTE POBOLJŠALI KONCENTRACIJU

Updated

Na rubu stola nalazi se hrpa knjiga, a pored njih je nekoliko razbacanih olovaka. Zgužvani omoti od žvakaćih guma bačeni su između fotografije moje kćeri, praznog držača za posjetnice i kutije osušenih markera. Na lijevoj strani stola je hrpa od šest časopisa koje sam namjeravala pročitati te poderani isječak iz novina.

Poboljšanje koncentracije

Potrošila sam 12 minuta tražeći u ovom neredu prijedlog projekta i potpisani ugovor. Teško mi je ostati fokusirana jer mi pozornost ometa sve smeće na stolu. To je ono što nam nered čini – uništava fokus. Nered usmjerava pozornost na druge stvari te ju dijeli na mnoge smjerove čak i kada se pokušavamo usredotočiti na bitan zadatak. Kada je okruženje ispunjeno s puno vizualnih podražaja, mozak je pred izazovom identificirati i obraditi sve te pojedinačne informacije, umjesto da se usredotoči na jednu od stvari na koju bi se trebao usmjeriti. U pretrpanom prostoru, naš mozak je kao računalni procesor koji neprestano kruži i pretražuje, ali nikad ne hvata specifične informacije koje su mu potrebne. Kaos u okruženju iscrpljuje sposobnosti mentalne obrade uzrokujući stres i frustraciju. To može dovesti do osjećaja umora i preopterećenosti te do smanjenja sposobnosti donošenja učinkovitih odluka.

Predmeti i osjećaj kaosa

Ne doprinose samo fizički premeti osjećaju kaosa, već i način na koji se odnosimo prema svakoj stvari. „Možete imati puno stvari, recimo 200 pari cipela, ali ako su uredno organizirane u elegantnom ormaru za cipele, ne bi se smatrale neredom“ kaže Roster, profesorica marketinga na Sveučilištu u Meksiku. Ako smo emocionalno vezani za svaku cipelu ili druge predmete koje posjedujemo, također se možemo osjećati frustrirano. Sve te stvari su posvuda naslagane te trošimo previše vremena pokušavajući pronaći ono što nam treba. Predmeti mogu doprinijeti kaosu u našem okruženju i negativno utjecati na naše živote.

„Većina ljudi je u određenoj razini okružena neredom“, kaže Roster. „Možda imaju ormar u kojem je potrebno presložiti stvari ili podrum koji je postao odlagalište neiskorištenog/neželjenog namještaja ili igračaka koje su djeca prerasla. Kada to počne utjecati na kvalitetu vašeg života – znate da problem postoji.“

U ovom slučaju, najbolji način dase riješite fizičkog nereda je da počnete s čišćenjem mentalnog nereda. Evo tri načina koja vam mogu pomoći u tome:

1. Držite se rasporeda

Kada moj dom postane previše neuredan, to je često zato što sam preopteretila svoj raspored i počela koristiti prečace. Umjesto da djelujem svjesno i namjerno, užurbano pokušavam stići učiniti sve te krenem koristiti prečace kako bih sve stigla. Bacit ću stvari na pult, gomilati papire na stolu i ostaviti čistu odjeću u košari za rublje.  Kada vidim da se stvari gomilaju, to je siguran znak da moram usporiti, zastati i reći „ne“ svemu što nije bitno u rasporedu i riješiti se nereda.

2. Pišite bilješke

Kada ste opterećeni projektima koje trebate dovršiti, sastancima koje trebate dogovoriti, računima koje treba platiti – teško je održavati svoju rutinu meditacije i osloboditi si prostor kako bi održali red – psihički i fizički. Tada napravim popis. Zapisivanje misli na papir pruža mentalnu jasnoću koja mi pomaže da se usredotočim na dovršavanje zadataka, a ne na razmišljanje o tome što moram učiniti.

Pisanje bilješki

3. Odaberite jednu stvar

Akcija je rješenje za mentalni i fizički nered. Kada osjećam da mi je teško, odaberem jedan od razloga nemira i suočim se s njim. Možda je to razgovor s kolegom kako bi se riješio sukob, donošenje teške odluke o kojoj ste se kolebali ili zakazivanje sastanka. Nakon što se približite izvršenju zadatka, to će vas „pogurati“ prema naprijed na druge zadatke. Prema harvardskim istraživačima i autorima knjige „The Power of Small Wins“, Teresi Amabile i Stevenu Krameru, „ništa nije pridonijelo pozitivnijem unutarnjem stanju od napretka u smislenom radu. Ako je osoba motivirana i sretna na kraju radnog dana, vjerojatno je nešto postigla, bez obzira koliko je to postignuće malo.“