3 asane za oslobađanje emocija

Updated

Emotivna trauma ima dugoročne posljedice po zdravlje – ali joga vam može pomoći da otklonite fizičke blokade koje nastaju usljed tog procesa. Terapeutska joga je lagana, ne traži da budete fleksibilni ili da se već dugo bavite jogom. Radite onako i onoliko koliko vam odogovara.

3 asane za oslobađanje emocija

Položaj Lotusa

Počnite vježbu tako što ćete postati svjesni svog tijela i svog daha. Onoga trenutka kada ste izabrali jogu i podlogu na kojoj sjedite, poslali ste poruku svom tijelu da vi jeste važni, bez obzira na ono što se dogodilo. Postavite jedan dlan na srce, a drugi neposredno iznad nosnica. Osjetite toplinu dlana na grudima i spustite ga na trbuh. Sjedite mirno i fokusirajte se na pet laganih udaha.

Balasana (Položaj djeteta)

Sjedite u položaj na petama, palčevi na nogama se dodiruju, bedra i ruke paralelne. S udahom podignite ruke, a sa izdahom spustite bedra na trbuh. Ruke su uz tijelo, dlanovi gore. Izvucite vrat iz ramena, a ramena pustite da padaju ka podu. Ako se ne možete spustiti do poda, odmorite grudi na zarolanoj deki ili ručniku. Balasana je položaj za opuštanje, ostanite u njoj od tridesetak sekundi do nekoliko minuta. Takođe se fokusirajte na pet laganih udaha.

Otvaranje srca

Kleknite sa oba koljena (ako je potrebno, postavite ispod zarolanu deku ). Širite i skupljajte ruke, dišite iz centra srca i udišite u centar srca. Neka vaše srce bude otvoreno kako bi primilo emociju. Na ovaj način prihvaćate sve svoje emocije, dopuštate im da odu, dozvoljavate božanskoj ljubavi da se ulije u vaše biće. Ponavljajte mantru: ‘Ja osjećam’.

Izvor: www.lovesensa.rs
Foto: yogajournal.com