10 knjiga koje treba pročitati svaki ljubitelj joge

Updated

Knjige su nas nerijetko pratile kroz različite životne faze i tako s vremenom postale važan dio onoga što jesmo i onoga u što vjerujemo. Ova zapažanja vrlo lako možemo prenijeti i na jogu. Ako ste ljubitelji knjiga i joge, onda je ovaj popis namijenjen upravo vama. Većina knjiga obrađuje teme kao što su: samosvijest, ljubav prema sebi, inspiracija i duhovnost. Zato, preostaje vam da skuhate šalicu finog čaja, odjenete nešto udobno i krenete u ovu avanturu!

10 knjiga koje treba pročitati svaki ljubitelj joge

 1. Herman Hesse: Siddhartha

Ako kojim slučajem još niste čuli za ovu knjigu i njezinog autora, toplo vam preporučamo da se zaputite u knjižaru i nabavite si jedan njezin primjerak. Ova knjiga će iz korijena promijeniti sve što ste mislili da znate. Radi se o divnoj priči koja se lako čita i koja će garantirano usmjeriti i osnažiti vašu dosadašnju perspektivu.

‘Na kraju, samo su tri stvari važne:

Koliko jako ste voljeli?

Koliko ispunjeno ste živjeli?

Kako dostojanstveno ste pustili ono što nije bilo namijenjeno vama?’

 1. Paulo Coelho: Alkemičar

Još jedna knjiga koja će vas inspirirati da stvari vidite iz potpuno novog kuta gledanja. Ovo je priča o mladom pastiru koji je krenuo u potragu za blagom, ali putovanje koje počinje kao potraga za svjetovnim dobrima pretvara se u otkrivanje samoga sebe.

‘Postoji samo jedna stvar koja stoji na putu ka ostvarivanju snova: strah od neuspjeha… Ako nešto dovoljno jako želite, cijeli svemir će se urotiti da to i ostvarite.’

 1. KahlilGibran: Prorok

Grumeni duhovnog zlata utkani su od početka do kraja ove nezaobilazne knjige o mističnom proroku koji svoja mudrosna učenja o životu dijeli s drugim ljudima.

‘Ono bezvremeno u vama svjesno je bezvremenosti života. I ono zna da je jučerašnjica samo uspomena današnjice, a da je sutra današnja sanja.’

 1. Don Miguel Ruiz: Četiri sporazuma sa samim sobom

Ova četiri sporazuma dovest će vas do osobnog rasta i transformacije vašeg dosadašnjeg života.

 1. Besprijekorno koristite svoju riječ (govorite s integritetom i recite samo ono što zaista mislite)
 2. Ništa nemojte shvaćati osobno (napustite svoj ego)
 3. Nemojte stvarati pretpostavke (postavljajte pitanja i jasno komunicirajte)
 4. Uvijek činite sve što možete (ako date sve od sebe, nema mjesta žaljenju)
 5. James Redfield: Celestinsko proročanstvo

Ovo je jedna od onih knjiga koju ćete naprosto progutati. Njezina privlačna i avanturistička radnja prožeta je komadićima duhovnih uvida. Ukupno ih je devet, a ovo je prvi:

‘Značajne podudarnosti: slučajnosti se zbivaju sve češće i kada se dogode, djeluju na nas više nego što bi se očekivalo od čistog slučaja. Cjelokupna naša kultura će ta podudarna iskustva početi shvaćati ozbiljno kada jednom dostignemo kritičnu masu.’

 1. Dr. Wayne Dyer: Promijenite misli – promijenite život: Živjeti mudrost Taoa

Dr. Wayne Dyer je motivacijski govornik i autor mnogih knjiga za samopomoć. Njegovi su inspiracijski i pronicljivi tekstovi doista neusporedivi. Knjiga ‘Živjeti mudrost’ analizira Tao Te Ching (kineski klasični tekst iz 6. stoljeća pr.Kr. o mudrosti življenja) kroz lako razumljive koncepte koji donose mir, utjehu i inspiraciju.

 1. Eckhart Tolle: Moć sadašnjeg trenutka

Ova knjiga se preporuča svakoj osobi koja se nalazi na samom početku svog unutarnjeg putovanja. Ipak, bili vi na početku ili već duboko na svom putu, ova knjiga će zasigurno zarobiti vašu pažnju ali i dušu. Štivo koje morate pročitati!

 1. Gabrielle Bernstein: Spirit Junkie – radikalni put samospoznaje i čuda

Nevjerojatna mlada žena koja je za svoju dob postigla zavidne uspjehe. U ovoj knjizi, potpuno otvoreno i iskreno, piše o osobnoj borbi s ovisnošću koju je pobijedila tako što se posvetila duhovnosti. Njezina surova autentičnost inspirativna je sama po sebi, ali ova priča nije obična autobiografija – radi se o mapi uz čiju ćete pomoć pronaći svoj vlastiti put samootkrivenja.

 1. Iyanla Vanzant: One Day My Soul Just Opened Up

Podnaslov knjige glasi: ‘40 dana i 40 noći prema duhovnoj snazi i osobnom rastu.’ Riječ je o inspirativnoj knjizi za samopomoć i nekoj vrsti hibridnog osobnog dnevnika. Iyanla vas u njoj potiče da svakodnevno čitate lekcije prepune aha uvida i motivacijskih poruka te zatim svoje odgovore i misli zabilježite u dnevnik. U konačnici, naći ćete se na čudesnom putu introspekcije i intenzivnog razmišljanja.

 1. Paramahansa Yogananda: Autobiografija jednog jogija

Ova knjiga zapalit će vaš „sve je moguće“ plamen!ParamahansaYogananda bio je indijski duhovni učitelj i guru koji je početkom 20. stoljeća kulturi Zapada približio meditaciju. Također, osnivač je Kriya yoge i autor knjige o vlastitom životu u kojoj detaljno navodi brojne čudesne događaje koji su pridonijeli njegovom duhovnom buđenju. Ovo je jedna od onih knjiga koja će vam se zauvijek urezati u svijest.

Želimo vam ugodno čitanje!

Izvor: yogiapproved.com
Foto: pixabay.com